płacimy płacimy ZP, a osoba ma też w ZUS dodatek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 lut 2022, 14:08

Mam taką sprawę. Babeczka od sierpnia 2021 korzysta u mnie z zasiłku pielęgnacyjnego. Składając wniosek o zasiłek pielęgnacyjny złożyła oświadczenie, że nie pobiera dodatku pielęgnacyjnego w ZUS, KRUS.
Teraz babeczka dostała olśnienia i mówi , że w październiku/2021 miała komisję ZUS-owską, gdzie otrzymała znaczny stopień i tak jej się wydaje, że ZUS w związku z tym płaci też jej dodatek pielęgnacyjny.
Sprawdziłam w ZUS. Mam odpowiedź, ze babeczka jest uprawniona do pobierania dodatku pielęgnacyjnego od marca 2020.
Czyli jak dla mnie - jak składała u mnie wniosek o zasiłek pielęgnacyjny to już pobierała dodatek pielęgnacyjny w ZUS.
Upewnijcie mnie - czy właściwym jest w takiej sytuacji zrobić decyzję o nienależnie pobranym zasiłku pielęgnacyjnym od sierpnia/2021 wraz z odsetkami, tj. od miesiąca w którym u mnie zaczęła korzystać z zasiłku pielęgnacyjnego?
Bo do ZUS-u chyba nie mam co pisać o zwrot , bo jak dla mnie to zataiła fakt pobierania dodatku pielęgnacyjnego w ZUS
martamaj1980
Stażysta
Od: 16 maja 2018, 12:54
Zajmuję się: FA

Napisano: 10 lut 2022, 15:10

do zusu piszesz o zwrot.
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2022, 22:58

Absolutnie nie do zus, świadczenia nienależnie pobrane.Wznowienie postępowania, uchylenie decyzji w sprawie przyznania zp, w punkcie drugim odmowa przyznania zp. Następnie decyzja orzekająca świadczenia nienależnie pobrane i zwrot ale niestety bez odsetek chociaż raczej zataiła fakt że pobiera dodatek pielęgnacyjny z zus. Do zus wówczas gdy na bieżąco przyznanie dodatku pielęgnacyjnego jest decyzja zus dp przyznany np wstecz osoba zgłasza wówczas uchylamy decyzję w sprawie zp i pismo do zus o zwrot wypłaconego zp.
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x