Wprowadzam podopieczna do płatnika. Robię zus zua i Pani ma obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne a społeczne nie. Ubezpieczenie społeczne zaznaczyła ze chce dobrowolne. Czy w związku z tym kod musi być inny? Bo 1422 0 0 mi wyskakuje jako błąd krytyczny
taki komunikat mi wychodzi : Błędnie zaznaczono dane o ubezpieczeniach. Sprawdź zasady podlegania ubezpieczeniom w poradniku ZUS lub zobacz czy ubezpieczonemu nadano schemat indywidualny.
To ja teraz nie wiem czy ja nie mam cos namieszane. Pani była zatrudniona i z tego tytulu miala odprowadzane skl emerytalno rentowe. Mamy potwierdzenie ze skl byly za nia odprowadzane do 16 lipca bo pozniej nie miala juz stasunku pracy. U nas bedzie brala sw pielegnacyjne na dziecko i z tego tytulu chce miec pobierane skl emeryt rentowe i zdrowotna. Jej mąż nie pracuje , nie ma jej kto ubezpieczyc. Czyli ona ma miec obowiazkowe skladki w takim razie?? I duk ZUS ZUA
Przy pobieraniu świadczenia pielęgnacyjnego świadczeniobiorca ma prawo do
ubezpieczenia emerytalno rentowego i zdrowotnego( jeśli nie ma innej możliwości ubezpieczenia-chodzi o zdrowotne). Składa oświadczenie że prosi o objęcie ubezpieczeniem em-rent i zdrowotnym od dnia....Wtedy na dokumencie ZUS ZUA z kodem 142200 ubezpieczamy emeytalno rentownie od dnia...(obowiązkowe) i zdrowotnie od dnia...(obowiązkowe) i po problemie. Świadczeniobiorca świad.pielęgnacyjnych ma prawo do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jeżeli nie może być ubezpieczony przy małżonku....
Jeżeli do zgłoszenia jest tez zcna to dziecka nie ma potrzeby wpisywać do rejestru ubezpieczonych prawda?
Mam problem bo samo zua jest ok, nie ma błędów a robiąc zus zcna pokazuje mi błąd krytyczny ze dane ubezpieczonego nie zostały zidentyfikowane w ZUS. To jak to tak, w zus zua jest ok i ten ubezpieczony jest potwiedzony a w zcna juz nie? A podswietla mi bła głownego ubezpieczonego (matki dziecki)