czy umorzyć ZA
Postautor: MPM » 03 maja 2014, 17:09
dłużnik spłacił caly fundusz, alimenty płaci żonie do ręki poza komornikiem nie ma bieżącej egzekucji bo żona wycofała dogadali się, ala pozostała mu jeszcze kwota z ZA do splacenia nam.
PYTANIE
jeśli komornik mi odpisze że obecnie nie prowadzi egzekucji z tyt alimentów na dzieci, ytlko wobec NAS i ostatnie wplaty BYLY ale obecnie NIE sądokonywane na poczet alimentów zgodne z art 30 ust. 1, tj dłużnik spłacal w calości alimenty przez okres np. 3 lat to umarzam mu te 30% czy jeśli nie placi na bieżąco bo płaci poza komornikiem żonie to nie umarzam.
Zagmatwałam się trochę w tym wszystkim, gdyz ustawa mówi, że ,,W myśl art. 30 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, a więc m.in. zaliczkę alimentacyjną, w łącznej wysokości:
1) 30 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów; CZYLI jest SKUTECZNA a NIEBYŁA skuteczna.
Jak wy do tego podchodzicie bo ja już się wylasowalam.