Po co się wysyła wniosek o FA do ROPS-u jeżeli dłużnik za granicą (nie członek rodziny)?

Wybrane tematy:
Informacja o przyznaniu świadczenia pieniężnego Ukraina Wzór decyzji przyznającej zasiłek rodzinny + dodatki ZŁOTÓWKA ZA ZŁOTÓWKĘ CV i adres Wzór umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych do AOON ZUS - pismo o zaprzestaniu płacenia skł. em-rent. Wniosek o udostepnienie dokumentacji medycznej
ODPOWIEDZ
~Eliza

Po co się wysyła wniosek o FA do ROPS-u jeżeli dłużnik za granicą (nie członek rodziny)?

Post autor: ~Eliza »

Po co się wysyła wniosek o FA do ROPS-u jeżeli dłużnik za granicą (nie członek rodziny)? bo przeciez nie chodzi tu o ustalenie prawa do swiadczen z FA, bo dluznik to nie czlonek rodziny, powiedzcie wiec, co ROPS po otrzymaniu takiego wniosku odpisuje (z gory dzieki)
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Po co się wysyła wniosek o FA do ROPS-u jeżeli dłużnik za granicą (nie członek rodziny)?

Post autor: nowa »

niestety mimo tego ze wg naszej ustawy nie jest członkiem rodziny to wg prawa europejskiego jest
~Anka73

Re: Po co się wysyła wniosek o FA do ROPS-u jeżeli dłużnik za granicą (nie członek rodziny)?

Post autor: ~Anka73 »

na podstawie jakich przepisów wysła sie wniosek do ROPS? I jaki dalej jest bieg sprawy?
~XXX

Post autor: ~XXX »

Gdy dłuznik w Irlandii - to nie mają zastosowania przepisy o kordynacji, gdyż świadczenia na poczet alimentów nie są przewidziane przez ustawodastwo Irlandzkie - odpowiedz ROPSu
~Eliza

Post autor: ~Eliza »

bardzo wszystkim dziękuję, w szczególności XXX (jednego dłużnika mam właśnie w Irlandii) Pozdrawiam.
~***

Post autor: ~*** »

Ja też mam dłużnika w Irlandii. Czy musze jednak wysłać do ROPSU?
~Anka

Post autor: ~Anka »

wypłacam wierzycielce fundusz od września 2009roku, adres dłużnika do dzisiaj nie był znany, dzisiaj dostałam pismo od komornika z dokładnym adresem dłużnika w Niemczech, jak powinnam postąpić dalej? Czy wstrzymuję jakieś wypłaty i wysyłam wniosek do Ropsu czy tylko zapytanie do Rops czy zachodzi koordynacja??? Prosze pomóżcie.
ODPOWIEDZ