Po rozwodzie- wniosek na nowe dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 03 sty 2019, 9:09

Witam. Mam pewien problem, a wiele opinii jak go rozwiązać. Przyszedł Pan i złożył wniosek na nowonarodzone dziecko i wnioskuje na nie jako na drugie. Pan jest po rozwodzie, ale dziecko (1) nie mieszka z nim, a z jego byłą żoną. Czy ja mogę jego (2) dziecko, które pochodzi z innego związku faktycznie traktować jako drugie?
Jego była żona pobiera świadczenie na drugie dziecko z innego związku, na ich wspólne 1 nie wnioskowała. Obydwoje podali w skład rodziny swoje wspólne dziecko.

Z wyroku wynika, że obydwoje mają pełną władzę rodzicielską, stałe miejsce zamieszkania jest przy matce, oboje są obciążeni kosztami utrzymania i wychowania dziecko i Pan dodatkowo płaci alimenty oraz kontaktuje się z synem bardzo często poza miejscem zamieszkania matki.

Ktoś jest w stanie mi pomóc?
gops79
Praktykant
Od: 14 lis 2018, 14:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 03 sty 2019, 9:27

rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2017 r. poz. 2092); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji, lub żyjących w rozłączeniu sprawowaną w porównywalnych i powtarzających się okresach, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 03 sty 2019, 9:42

Nie mają opieki naprzemiennej, ale faktycznie ojciec sprawuje opiekę w powtarzających się okresach, czyli mam rozumieć, że jego drugie dziecko mogę potraktować jako drugie, a pierwsze może mi wpisać?
gops79
Praktykant

Napisano: 03 sty 2019, 10:07

Jeszcze raz "...w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców..." a ty piszesz "Nie mają opieki naprzemiennej".
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 03 sty 2019, 10:19

My mieliśmy podobny przypadek i to drugie dziecko uznaliśmy jako pierwsze, ponieważ zgodnie z orzeczeniem sądu miejsce zamieszkania dziecka było przy matce, nie było wspomniane w orzeczeniu, że dziecko jest pod opieką naprzemienną ani o okresach sprawowania opieki nad nim. Głównie opieraliśmy się na orzeczeniu sądu.
Alimenty to tatuś może sobie odliczyć od dochodu.
galio
Stażysta
Od: 01 cze 2017, 12:38
Zajmuję się: ŚW/KDR

Napisano: 03 sty 2019, 11:45

Nie mają opieki naprzemiennej, nie ma tego zaznaczonego w wyroku. Jest tylko, że cytuję: "ustala, iż Pan X ma prawo kontaktować się z małoletnim Y nie rzadziej niż cztery razy w miesiącu, poza miejscem zamieszkania".
gops79
Praktykant

Napisano: 03 sty 2019, 12:03

Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 03 sty 2019, 12:05

Moim zdaniem, jeżeli w wyroku sądu nie ma określonej opieki naprzemiennej i wyszczególnionych okresów sprawowania opieki nad dzieckiem (a w tym przypadku nie ma), to tatuś tylko może odliczyć sobie alimenty od dochodu. To że jest ustalone, że Pan X ma prawo spotykać się z dzieckiem (to super, niech tatuś wie że ma dziecko) i nie ma ograniczonych praw rodzicielskich.
galio
Stażysta
Od: 01 cze 2017, 12:38
Zajmuję się: ŚW/KDR

Napisano: 03 sty 2019, 12:07

Ok. Super, dziękuję za Wasze podpowiedzi, bo szczerze to ja też tak myślałam, ale strasznie mnie zmyliła nasza Pani mecenas, która mi powiedziała, że powinnam traktować to nowonarodzone dziecko jako drugie i przyznać świadczenie bez dochodu.
gops79
Praktykant

Napisano: 03 sty 2019, 13:57

A jesli kobieta zlozyła wniosek na 1i2 dziecko.Ma wyrok sądu z października , w którym jedno dziecko jest u niej a drugie u ojca a twierdzi, że dwójka dzieci już mieszka z nią bo córka się przeprowadziła do niej. Mogę wysłać na wywiad środowiskowy i jesli będą mieszkać z nią to przyznać na 1 i 2 dziecko?
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x