podanie

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Pola1
Referent
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

podanie

Post autor: Pola1 »

Czy mogę mieć treść takiego podania: Proszę o wstrzymanie dalszej wypłaty świadczenia wychowawczego na córkę/syna... w związku ze zwiększeniem dochodu na osobę w rodzinie. Wyrażam zgodę na uchylenie decyzji?
A jak ktoś nie wyraża zgody na uchylenie decyzji w związku z przekroczeniem dochodu, to mogę uchylić taką decyzję bez zgody wnioskodawcy?
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Re: podanie

Post autor: Korowiow »

No a art. 27 ustawy czytałaś?
Pola1
Referent
Kontakt:

Czytałam. Czyli jak mam zaświadczenie wnioskodawczyni i po obliczeniu dochód przekracza mogę uchylić decyzję? Żadne podanie nie jest mi do tego potrzebne? Dzwoniłam do paru ośrodków i różnie robią jedni mają takie podania inni nie.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Możesz wziąć prośbę o uchylenie decyzji na wniosek strony, albo robisz wszczęcie postępowania i uchylasz decyzje z urzędu.
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

Ja zawsze wszczynam postępowanie i uchylam decyzję.
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Post autor: nowa11 »

ja robię różnie, zazwyczaj jednak strona pisze prośbę o uchylenie decyzji, wtedy nie muszę czekać 7 dni od dnia otrzymania tak jak w przypadku wszczęcia postępowania ;)
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Jeszcze jest art 155 KPA.

Zależy od kiedy został dochód osiągnięty. Jeżeli nie zachodzi podejrzenie, że może być NP (bo np ktoś za późno zgłosił dochód uzyskany) to wal uchylenie decyzji bez żadnych zaświadczeń.
Pola1
Referent
Kontakt:

Wnioskodawczyni przyniosła mi zaświadczenie z niego wynika, że kryterium dochodowe zostało przekroczone. Dzwoniłam żeby przyszła napisać oświadczenie, że dochód przekracza. Jak przyjdzie i podpisze mi, że dochód przekracza ale nie wyrazi zgody na uchylenie decyzji to co w takim przypadku? Jeżeli przyjdzie jutro i nie wyrazi zgody na uchylenie decyzji, zrobię postępowanie, a wypłatę za marzec mam w piątek, więc do piątku nie minie jeszcze 7 dni czy w takim przypadku mogę wstrzymać wypłatę żeby za marzec już nie poszło?
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Post autor: nowa11 »

możesz
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Ale nie rozumiem po co chcesz koniecznie jeszcze podanie w tym przypadku. Zaświadczenie masz, jeżeli ktoś konfliktowy to robisz wszczęcie post i potem decyzja.
ODPOWIEDZ