Podatek należny jak rozdzielić przy utracie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 mar 2016, 15:36

Witam jak rozdzielacie podatek należny przy utracie dochodu jednego z małżonków.Mam panią , która rozlicza się z mężem, ona utraciła dochód.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 20:56

Wzór na rozbicie podatku wspólnego:
X - podatek z pit 11 męża
Y - podatek z pit 11 żony
X + Y = Z
W - podatek należny z zaświadczenia z urzędu skarbowego
X/Z * W = podatek, który należy odjąć od dochodu męża
Y/Z * W = podatek, który należy odjąć od dochody żony
Suma wyniku pierwszego tj. X/Z * W i wyniku drugiego tj. Y/Z * W ma dać W tj. podatek należny z urzędu skarbowego.
psik

Napisano: 04 mar 2016, 8:24

@psik czyli rozumiem, że dzielisz podatek należny proporcjonalnie do zaliczek na podatek?
tp
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 kwie 2013, 16:41
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2016, 20:33

do psik, jestem nowa i pięknie jest to wszystko opisane ale czy Z to zaliczka a (/,*) to dzielenie i mnożenie??.Nie wiem czy dobrze rozumiem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.Mam pytanie może jest pani d/pan dobra w fa. Muszę wysłać do BIG dłużników.Jak to robicie u was . Potrzebuje w tym pomocy. To pierwsza taka moja sytuacja. Czy wysyłacie pismo do komornika czy dłużnik wpłacał przez ostatnie 6 mcy , 50% chyba o to chodzi? Czekacie jak komornik odpowie o dopiero podajecie?.Pracuje na Sygnity ale moi poprzednicy nie korzystali ze systemu i nie było tylu biur. Nie mam kogo się poradzić. Proszę podpowiedzcie.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2016, 16:51

A nie dochód jednego z małżonków x nalezny podatek wspólny i to podzielić przez sume dochodu podatnika i małżonka??
Smerfik85
Praktykant
Od: 13 mar 2016, 15:06
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x