Podstawa wyn. chorobowego a zmiana etatu - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 mar 2024, 9:37

Dzień dobry,

potrzebuję pomocy.
Mamy pracownika, który w ubiegłym roku miał u nas 2 umowy po 1/2 etatu. Od 1 stycznia jedną z nich przedłużono i zwiększono etat. Dodatkowe wynagrodzenie roczne do umowy kończącej się w ubiegłym roku wypłacone było 29 grudnia, a do umowy przedłużonej - w styczniu.
Jeżeli ustalamy podstawę wyliczenia wynagrodzenia chorobowego (wiedząc, że była zmiana etatu i uwzględniamy tylko styczeń i luty w podstawie) powinnam ująć także dodatkowe wynagrodzenie roczne do bieżącej umowy, czyli to wypłacone w styczniu? Nie wiem jak poprawnie ustalić podstawę, wolę się upewnić.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!
KsiegowaOPSx
Praktykant
Od: 23 mar 2022, 10:08
Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ OPS

Napisano: 13 mar 2024, 12:11

A ja proponuje zawsze z takimi pytaniami na COT ZUS dla pewności, bardzo szybko odpowiadają na pytania. Mailowo zawsze jest potwierdzenie :)
dolga
Referent
Od: 29 maja 2019, 15:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 13 mar 2024, 14:19

dolga pisze:A ja proponuje zawsze z takimi pytaniami na COT ZUS dla pewności, bardzo szybko odpowiadają na pytania. Mailowo zawsze jest potwierdzenie :)
Nie mam właśnie szczęścia do połączeń z infolinią ZUS, a na adres e-mail COT pisałam w piątek i do dziś nie mam odpowiedzi - jeszcze do wyliczenia mam ok. tygodnia, ale szukam jakiejś wskazówki już wszędzie :D
KsiegowaOPSx
Praktykant

Napisano: 13 mar 2024, 14:31

Koleżanka korzysta z doradztwa pana Dariusz Surochowskiego. podobno kompetentny i szybko odpowiada.
link
https://doradzamozus.pl/o-mnie
jasmin1979
Stażysta
Od: 17 lis 2020, 15:36
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 14 mar 2024, 15:21

To są właśnie takie dylematy, o których ciężko powiedzieć. Logicznie rzecz biorąc podstawę do chorobowego bierzesz z jednego pełnego (nowego) etatu tak? Także pewnie i trzynasta będzie brana tylko z tego etatu, ale może należałoby ją uzupełnić do pełnego etatu. Myślę, że najlepiej będzie poczekać jeszcze na odpowiedź z COTu.
dolga
Referent
Od: 29 maja 2019, 15:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 20 mar 2024, 9:14

Otrzymałam odpowiedź z COT, może się kiedyś komuś przyda:
(doprecyzuję tylko, że ta umowa, która została przedłużona obowiązywała od 01.02.2023 r.)

"W przedstawionym przez Panią przykładzie przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego zostanie uwzględnione wynagrodzenie pracownika za okres po zmianie wymiaru czasu pracy, tj. od stycznia do lutego 2024r. Do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia należy dodać "trzynastkę" w wysokości 1/11 kwoty otrzymanej za rok poprzedni po pomnożeniu tej kwoty przez współczynnik odpowiadający proporcji aktualnego wymiaru czasu pracy (0,75) do poprzedniego wymiaru czasu pracy (0,5).
Współczynnik ten wynosi 1.5 i został obliczony następująco:
0,75:0,5=1,5"

W taki też sposób będę liczyć, ale za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję! :)
KsiegowaOPSx
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem