Podstawowe pytania księgowe dla osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 25 gru 2021, 11:01

Cześć,

Zakładam swoją pierwszą jednoosobową firmę. Stanowisko to będzie dostępne w styczniu i mam kilka podstawowych pytań księgowych:

- Byłam zatrudniona na pełny etat, aż kilka miesięcy temu zaczęłam pracować jako freelancer i rozliczać się z pracy jako freelancer w październiku. Czy to prawda, że ​​pierwsze 1000 GBP, które zarobię jako freelancer, nie będzie musiało zostać zadeklarowane? Czy dzieje się tak co roku, tj. jeśli zarabiam 10 000 funtów rocznie, czy muszę deklarować 9 000 funtów rocznie?

- Zaopatruję się w materiały eksploatacyjne do pracy jako freelancer (drukarka, dysk twardy itp.). Czy mogę odliczyć wydatki, które poniosłem w listopadzie i grudniu przed założeniem mojego konta jednoosobowego (zostanie założone w styczniu)?

- Czy istnieje limit kwoty, którą mogę odliczyć na wydatki? Ze względu na to, że jest to mój pierwszy rok/miesiąc jako samotny przedsiębiorca, mogę mieć więcej wydatków niż przychodów w tym roku podatkowym.
https://whatmyagenow.onl/
luffy33
Praktykant
Od: 25 gru 2021, 10:58
Zajmuję się: work

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x