Podstawy przyznania dodatku energetycznego - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 maja 2018, 8:22

Mógłby mi ktoś w skrócie napisać o podstawach przyznania dodatku energetycznego? Mam petenta, który w październiku ubiegał się o dodatek mieszkaniowy i pytał wówczas o dodatek energetyczny ale że DM mu nie wyszedł to i DE mnie ominął. Teraz na maj ma przyznany DM i podejrzewam, że przyjdzie po DE. Nie mam pojęcia co i jak, bo w naszym ośrodku nikt do tej pory o DE się nie ubiegał. Czy to prawda, że stroną umowy sprzedaży energii musi być osoba, na którą przyznano DM? Bo w tej sytuacji DM jest na żonę a widzę, że rachunek za prąd jest na męża. Czyli by mnie mógł ten nieszczęsny DE ominąć (taką mam nadzieję...)
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 07 maja 2018, 9:26

mag027 pisze:Czy to prawda, że stroną umowy sprzedaży energii musi być osoba, na którą przyznano DM?
Dokładnie tak. Umowa kompleksowa/sprzedaży energii musi być na tą osobę, na którą wydana jest decyzja o przyznanie DM
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 07 maja 2018, 10:53

A tak w ogóle to jak to jest z tymi dodatkami energetycznymi? Jak ktoś składa wniosek to musi przynieść zaświadczenie o dochodach z 3 m-cy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku? Czy wlicza się to samo, co do dodatku mieszkaniowego? Gdzie to jest uregulowane, bo nie mam pojęcia.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 07 maja 2018, 13:04

mag027 pisze: Jak ktoś składa wniosek to musi przynieść zaświadczenie o dochodach z 3 m-cy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku? Czy wlicza się to samo, co do dodatku mieszkaniowego? Gdzie to jest uregulowane, bo nie mam pojęcia.
DE przyznaje się bez względu na dochód. Warunkiem jest posiadanie DM i umowy kompleksowej/ sprzedaży energii zawartej na osobę, na która przyznany jest DM.
Maxima
VIP

Napisano: 17 cze 2018, 10:44

Maxima pisze:Umowa kompleksowa/sprzedaży energii musi być na tą osobę, na którą wydana jest decyzja o przyznanie DM
Lub na małżonka. :!: :!: :!:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2018, 14:58

PCW pisze:
Maxima pisze:Umowa kompleksowa/sprzedaży energii musi być na tą osobę, na którą wydana jest decyzja o przyznanie DM
Lub na małżonka. :!: :!: :!:
Poważnie? Napisz coś więcej na ten temat :).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 26 cze 2018, 21:39

Weźmy na początek współwłasność mieszkania. Kto jet tam równiejszy i ma prawo zawrzeć umowę o dostawę energii? Czy zakład wymaga wszystkich? Czy ten jest ważniejszy kogo w dawnych latach wydelegowano do podpisania umowy? Czy pozostali do końca życia mają być pokrzywdzeni? Jak mają zawalczyć teraz o swoje prawa? Zawrzeć drugą umowę? :lol: Kto ma prawo korzystać prądu? A kto ma obowiązek płacić? Na to ostatnie akurat podpowiem: wszyscy solidarnie, tak stanowi prawo.
Teraz weźmy dodatek mieszkaniowy i postawmy podobne pytania. I jeszcze jedno: jak w urzędzie traktujemy aspekt współwłasności przy przyjmowaniu dodatku — czy skrupulatnie wymagamy wszystkich do wniosku?
Następnie weźmy przypadek najmu i zauważmy, że prawo stanowi: „Małżonkowie są najemcami lokalu...” (znacie ten przepis? ;) ) Teraz postawmy w tym przypadku pytania jak wyżej.
Następnie proszę rzetelnie odpowiedzieć na wszystkie.
Na końcu mi wychodzi, jak w tezie powyżej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2018, 8:30

A jak jest z kwotą dodatku? czy zawsze przyznajemy np. na rodzinę 3 osobową 15,77 zł. bo czasami system podaje inną wysokość dodatku i nie wiem czy to poprawiać czy tak zostawić?
młoda

Napisano: 25 lip 2018, 7:41

Kwoty przyznajemy takie, jakie zostały podane :
na 1 os. 11,35 zł
2-4 osób - 15,77 zł
5 i więcej - 18,92 zł.
Inaczej być nie może.
Maxima
VIP

Napisano: 25 lip 2018, 10:31

Jeśli jeszcze nie wypłacałaś DE, to musisz też potem złożyć zapotrzebowanie w UW na środki.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x