Podwójnie wypłacone świadczenie na to samo dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 07 kwie 2017, 12:33

Proszę o podpowiedź jak załatwić taką sprawę: Pani w grudniu złożyła wniosek na swoje kolejne (3 dziecko) - na 1 i 2 dziecko ma już przyznane świadczenie od kwietnia 2016 roku.
Zgodnie z decyzją świadczenie zostało przyznane również na 3 dziecko. Od grudnia również zostało przyznane na to 3 dziecko świadczenie rodzicielskie, dlatego w lutym nastąpiło przeliczenie dochodu i moja pomyłka.
W systemie zamiast wykonać wniosek o zmianę świadczenia zostało to wprowadzone jako nowy wniosek (mój błąd) - oczywiście żadnej nowej decyzji nie wysyłałam do Pani, ponieważ dopiero teraz wychwycone to zostało (chyba myślałam, że zrobiłam dobrze, czyli poprzez zmień decyzję). Oczywiście system nie wychwycił, że na to samo dziecko przyznane jest 2 razy świadczenie i tym samym Pani dostała podwójną wypłatę za miesiąc luty i marzec - niestety sama nam tego faktu nie zgłosiła.
Jak teraz "odkręcić" sprawę, na jaki artykuł się powołać, nie mam decyzji do uchylenia na którą mogłabym sie powołać wysyłając ja do Pani(jedynie mogę to zrobić w systemie, ale co z formą "papierową")?
POMÓŻCIE
PaulinaZ
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 11:40
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 kwie 2017, 18:34

skoro "forma papierowa" jest ok to nic z papierami nie robisz :) wyplacilas za duzo,mozesz potraktowac to tak,ze wyplacilas jej juz za kwiecien i maj :) albo zadzwonic i wytlumaczyc , ze pomylkowo dostala podwojnie i zeby oddala , albo napisac, ze pieniadze trafily na jej konto przez pomylke i ile ma zwrocic, a jak nie zwroci to pobawisz sie w bezpodstawne wzbogacenie...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x