podwójny zasiłek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 paź 2021, 13:38

Pani miała w czerwcu przedłużony zasiłek pielęgnacyjny na podstawie ustawy covidowej. na początku miesiąca chciałam dalej przedłużyć w systemie zasiłek, patrzę jest nowe orzeczenie, zadzwoniłam do Pani, żeby przyniosła orzeczenie,a Pani mi mówi, że ona bierze już na podstawie nowego orzeczenia zasiłek w innym miejscu. Tłumacze Pani, że nie może brać w dwóch miejscach, Pani twierdzi że nie wchodzi na konto i nawet nie wie czy bierze tu i tu...Napisałam do MOPSu od kiedy bierze zasiłek i co dalej zrobić? robię wszczęcie,nienależnie pobrane i wysyłam do nowego GOPSu?
aha8899
Stażysta
Od: 19 sty 2015, 18:55
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2021, 13:45

Zamknij swoją decyzje w systemie jeżeli jest nowe orzeczenie. Skoro Pani zmieniła miejsce zamieszkania a oni przyznali ZP bez sprawdzania CBB to niech się teraz bawią w zwrot.

Art.25 ust.5 W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 paź 2021, 11:21

Dokładnie, też tak uważam, jak przedmówca
zespółświadczeń6
Stażysta
Od: 07 lip 2020, 12:53
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, FA i 500+

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]