mam pytanie dłużnik przebywał w zakładzie karnym wyszedł i znalazł pracę. Komornik przekazał mi wpłatę, wierzycielka nie złożyła już wniosku o FA, komu przekazać 20 % do budżetu czy do gminy gdzie teraz dłużnik mieszka, tylko w związku z tym ze dłużnik był w zakładzie karnym nie występowałam do gminy dłużnika o podjęcie działań.
Elmer przepraszam że pytam jeszcze raz ale powiedz mi, czy na pewno rozumiem wysyłam do gminy dłużnika mimo że nigdy nie było wniosku o podjęcie działań wobec niego w tej gminie? i wierzycielka już nie pobiera FA ?.
tak. To jest obecnie OWD.
Ustawa w żadnym art. nie warunkuje przekazywania pieniędzy (zupełnie nie wiem po co i mam nadzieję, że to w końcu wywalą) od wniosku o podjęcie działań. Masz przesyłać do gminy gdzie mieszka dłużnik, teraz mieszka tam. Nie zapomnij poinformować o tym tej gminy
Elmer dziękuje Ci za odpowiedź, tak zrobię napisz mi bardzo proszę, czy w tym piśmie piszę tylko o tym że dłużnik przebywa obecnie na terenie tej gminy i właśnie dlatego będę przekazywać na ich konto te 20 % , czy mam napisać coś jeszcze?