Witam,
poniewaz słyszałem, czytałem już wiele interpretacji chciałem zasięgnąć porady konkretnej.
Jestem po rozwodzie. Mamy 2 dzieci w wieku 4 i 6 lat. Zgodnie z wyrokiem sądu oboje rodzice mają pozostawioną władze rodzicielską. Miejsce zamieszkania wskazane u mamy dzieci.
Mam w wyroku zapewnione bardzo szerokie kontakty z dziećmi. Gdyby uwzględnić cały rok to różnica w dniach wynosi 24 dni w ciągu roku. W wyroku jest napisane że ponieważ dzieci mają bardzo silną więź z obojgiem rodziców i zawsze aktywnie uczestniczyłem w ich życiu opieka powinna być zbliżona do naprzemiennej (orzeczenie biegłych psychologów). Z powodu tych 24 dni/rok nie jest w wyroku nazwano czysto naprzemienną.
Czy przy takim podziale opieki nad dziećmi możliwy jest proporcjonalny podział świadczenia 500+?
Podział świadczenia 500+
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Specialita do spraw fotowoltaiki
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: Podział świadczenia 500+
jeśli nie ma w wyroku zapisu o opiece naprzemiennej to niestety ma podziału
a jak z alimentami ma Pan zasądzone ?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Tak, mam zasadzone po 500zł na dziecko.jasiak pisze: 26 paź 2020, 8:44 jeśli nie ma w wyroku zapisu o opiece naprzemiennej to niestety ma podziału
W wielu miejscach czytałem że ważny jest stan faktyczny w tym gdzie dziecko spędza czas a nie to jak jest w wyroku.
W stanie faktycznym to właściwie wychodzi opieka naprzemienną. Każda chorobę dzieci są u mnie cały czas ze względu na moją pełna dyspozycyjność (własną działalność daje mi swobodę).
Dzieci są w stałych i porównywalnych okresach u obu rodziców.
-
- VIP
- Kontakt:
no ok ale miejsce pobytu wskazane przy matce to po pierwsze
alimenty są jednak, nie oddalono obowiązku alimentacyjnego od Pana, nakładając obowiązek łożenia na dzieci wspólnie ....
alimenty są jednak, nie oddalono obowiązku alimentacyjnego od Pana, nakładając obowiązek łożenia na dzieci wspólnie ....
-
- VIP
- Kontakt:
jeżeli mieliście prawnika przy rozwodzie to średnio się spisał
rozumiem dzieci w większości czasu u Pana, Pan je utrzymuje i jeszcze zapewne płaci alimenty
rozumiem dzieci w większości czasu u Pana, Pan je utrzymuje i jeszcze zapewne płaci alimenty
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ja bym jednak sugerował złożyć wniosek i brnąć do WSA. Sądy różnie orzekają w tych sprawach.
-
- VIP
- Kontakt:
a nie prościej iść do sądu i ustalić jak jest na prawdę i to uregulować
skoro ojciec utrzymuje dzieci - płaci alimenty i są w większości czasu u niego
albo dogadać się z matką i niech daje część 500 plus zwyczajnie
-
- Praktykant
- Kontakt:
Coś takiego jak dogadanie się z moją byłą nie wchodzi w grę. Jest bardzo pazerna na pieniądze. Myślę że sąd specialnie tak uregulował kontakty robiąc "prawie" naprzemienną aby ona nie straciła świadczeń.jasiak pisze: 26 paź 2020, 13:27 a nie prościej iść do sądu i ustalić jak jest na prawdę i to uregulować
Bede wnosił sprawę o rozszerzenie moich kontaktów jak młodszy syn skończy 6 lat. Wtedy podobno nie robią tak pod górkę z przyznaniem opieki naprzemiennej.
Na tą chwilę sąd uznał ze koszt utrzymania dzieci to 1800zl/miesiac a ja zarabiam znacznie lepiej (według sądu) i mam w większym stopniu utrzymywać dzieci niż mama. Dał mi jednocześnie szerokie kontakty. Wychodzi ze w połowie utrzymuje dzieci faktycznie po czym przelewam jeszcze 1000zl na ich utrzymanie.
Dodam że teraz w czasie pandemii moje zarobki są na poziomie 2500zl. W normalnej sytuacji na świecie zarabiam w granicach 6000zł.
Zwyczajnie nie daje rady teraz wszystkiego uciągnąć...
Oprócz Podział świadczenia 500+ - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
świadczenie uzupełniające
dochód czyste powietrze
Odwołanie od orzeczenia a decyzja Covid- tak przy poniedziałku
rodzicielskie a umowa agencyjna
Wynajem nieruchomości na ryczałcie
listy wypłat
za życiem dla dziecka adoptowanego
decyzja odmowna z ŚP
ŚP, OPS, SKO, WSA, domaganie się odsetek od OPS
czyste powietrze ??
zł za zł
Świadczenie uzupełniające 500+
Świadczenie rodziciekskie
Nieprawidłowy plan wypłat realizowany przez rok.
Sw. Rodzicielskie i sw. Pielegnacyjne
dojazd, rrs w zł za zł