policjant i emeryt w roku bazowym - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 paź 2017, 11:19

Witam mam pytanie o dochód takiego policjanta, który od października 2016 przeszedł na emeryturę. Empatia wskazuje jeden dochód, pit 11 jest jeden a na Zusie z Empatii, dwie pozycje ale jeden NIP płatnika, ze wskazaniem, że tu funkcjonariusz a tu już nie. Myślę, że utrata i uzysk, ale czy właściwie myślę? Co też wówczas z odprawą takiego policjanta? (jest na opodatkowanym)... :roll:
@@m
Praktykant
Od: 05 maja 2017, 14:54
Zajmuję się: SR/FA/SW

Napisano: 03 paź 2017, 16:07

musisz mieć pewność czy aby pit był jeden często ludzie zapominają się rozliczyć. jeśli masz pewność że miał tylko pit z pracy a z renty nie pytasz kiedy miał pierwszą wypłatę emerytury jeśli powie że po nowym roku np w styczniu to wtedy faktycznie nie miał pitu i bierzesz netto za drugi miesiąc emerytury np za luty a jeśli napisze że w starym roku to musi mieć pit nie ma innej możliwośći i pytasz kiedy była pierwsza wypłata powie że np z wyrównaniem za październik listopad i grudzień w grudniu to cała tą kwotę dzielisz na 1 ma na niekorzyść wyższe dochody ale tak ustawodawca ustalił.
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Napisano: 03 paź 2017, 22:40

z policjantami to jest troche inaczej :) jak ida na emeryture to dostaja swiadectwo pracy a potem decyzje o ustaleniu prawa do emerytury,ale jednoczesnie wyplate tej emerytury zawieszaja (o ile sie nie myle to na rok) i w tym czasie niebiescy dalej dostaja kase z policji , nazywa sie ta kasa jakos, w decyzji o emeryturze jest napisane,ze wlasnie w zwiazku z tym jest wstrzymana emerytura,ze dostaja to swiadczenie, na to co z tego tytulu jest wyplacone policja(w sensie jako zaklad pracy:)) wystawia pit 11 i to jest w pozycji jakby bylo z zatrudnienia na umowe (jesli ktos pracowalna przyklad do marca a od kwietnia mial to swiadczenie to bedzie mial wszystko w jednej pozycji), po zakonczeniu pobierania tego swiadczenia taki eks glina dostaje druga decyzje zuz o ponownym przeliczeniu emerytury i podjeciu wyplaty ...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x