Pomoc koordynacja, praca za granicą i w polsce - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 07 sie 2019, 21:30

Witam, od kilku lat bierzemy na tylko drugie dziecko 500 plus, co ważne ja pracuje w Czechach, żona w Polsce, w Czechach żadnego świadczenia nigdy nie pobieraliśmy, z niewiedzy nigdy nie informowaliśmy urzędu o tym fakcie pracy męża, gdyż myślałam iż jest to zbędne,, przecież wszyscy mieszkamy mąż dojezdza codziennie do pracy ,w Polsce. Pytanie oczywiste co teraz? Jak z niewiedzy tego nie zgłaszałam czy będę musiała oddać pieniądze za kilka lat świadczenia, co zrobić teraz gdy świadczenie jest na dwujke dzieci.
czy w przypadku moim mieszkamy w Polsce z dziećmi cała rodzina, mąż tylko dojeżdża do pracy do Czech tam nic nie pobieralismy nigdy nawet się nie należy nam, według prawa o koordynacji Polska jest pierwsza co do wypłaty świadczenia, czy środki pobrane będą traktowane jako Nienaleznie Pobrane, pytam z doświadczenia Państwa i proszę bardzo o odpowiedź teoretyczną.
Bardzo Bardzo dziękuję
dami21
Praktykant
Od: 06 sie 2019, 20:45
Zajmuję się: moooo

Napisano: 07 sie 2019, 21:49

jak przez cały czas pobierania świadczenia 500 + na drugie dziecko - jeden rodzic pracował w Czechach, a drugi rodzic w PL to nic nie będzie do zwrotu. Więc spełnij obywatelski obowiązek i zgłoś to jutro. Zostaną dokonane formalności. Szereg pism będzie wydany. Trzeba cierpliwie czekać, ale przynajmniej zostanie zaprowadzony porządek i będziesz mieć czystą kartę .

Oczywiście najnowszy wniosek już na dwoje dzieci wypełnij jak się należy by od teraz Twój Wojewoda wydał Ci decyzję...

Jak już złożyłaś błędnie to po prostu idź do ops i to napraw poprzez oświadczenie
opsx159753
Stażysta
Od: 04 maja 2018, 7:27
Zajmuję się: ..

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x