Witam serdecznie.
Chciałabym się zapytać jak wygląda sprawa z kryterium dochdowym dla osoby usamodzielnianej na starych zasadach.
Po opuszczeniu w 2017 r. domu dla matek usamodzielniłam się i pobieram świadczenie pomoc na kont. nauki na podstawie art. 88 u.o.p.s
Kryterium dochodowe podane w podstawie decyzji (art. 89 ust. 5 pkt 2) to 200% dochodu na osobę w rodzinie (1056 zł) - domyślam się że otrzymuję świadczenie na starych zasadach (nie jestem pewna).
W lutym br. przekroczyłam kryterium o 30 zł (na osobę) wobec czego w myśl powyższych przepisów świadczenie mi nie przysługuje.
Chciałabym zgłosić ten fakt w MOPS, ale jednocześnie boję się że decyzja zostanie uchylona i stracę przyznane świadczenie.
Czy art. 240 ust. 3 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej znajduje w moim przypadku zastosowanie?
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam,
Kamila
Pomoc na kont. nauki (stare zasady)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: piecza zastępcza
- Kontakt:
Re: Pomoc na kont. nauki (stare zasady)
Osoby pobierające świadczenia są obowiązane niezwłocznie poinformować organ, który przyznał świadczenie o każdej zmianie w ich sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej. Niepoinformowanie o zmianie swojej sytuacji może prowadzić do nienależnie pobranych świadczeń, które trzeba będzie zwrócić. A jak nie zwrócisz dobrowolnie, wszczęte zostanie postępowanie egzekucyjne, co obciąży Cię dodatkowymi kosztami związanymi z egzekucją.
Bez względu na wszystko powinnaś poinformować MOPS o zmianie swojego dochodu (wcześniej czy później to i tak wyjdzie na jaw) i tam pytać na jakich zasadach jesteś i co dalej. Pracownik prowadzący sprawę na pewno przeanalizuje Twoją sytuację i bez podstawy nie uchyli decyzji.
Bez względu na wszystko powinnaś poinformować MOPS o zmianie swojego dochodu (wcześniej czy później to i tak wyjdzie na jaw) i tam pytać na jakich zasadach jesteś i co dalej. Pracownik prowadzący sprawę na pewno przeanalizuje Twoją sytuację i bez podstawy nie uchyli decyzji.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Pomoc na kont. nauki (stare zasady)
Ja doskonale znam treść pouczenia, ale akurat nie o taką pomoc mi chodziłoqwerty123 pisze: 14 lut 2020, 14:03 Osoby pobierające świadczenia są obowiązane niezwłocznie poinformować organ, który przyznał świadczenie o każdej zmianie w ich sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej. Niepoinformowanie o zmianie swojej sytuacji może prowadzić do nienależnie pobranych świadczeń, które trzeba będzie zwrócić.

Patrząc na podstawę decyzji wnioskuję że otrzymuję pomoc na starych zasadach tj. na podstawie przepisów obowiązujących przed 09.06.2011, przepisy w brzmieniu obecnym stosuje się za wyjątkiem art. 240 ust. 3 (przynajmniej w teorii wg. interpretacji MRPiPS i orzecznictwa) co zresztą jest logiczne w zestawieniu z art. 32 Konst. RP.
Dla mnie jest to zrozumiałe że skoro dla osób usamodzielnianych na nowych przepisach nie stosuje się kryterium dochodowego, to w moim przypadku gdy spełniam materialnoprawne przesłanki z art. 146 u.o.w.r.i.s.p.z znajduje tu zastosowanie art. 240 ust. 3 u.o.w.r.i.s.p.z
Podstawa do uchylenia jest przekraczam 200% kryterium dochodowego według starych przepisów art. 89 ust 5.qwerty123 pisze: 14 lut 2020, 14:03Pracownik prowadzący sprawę na pewno przeanalizuje Twoją sytuację i bez podstawy nie uchyli decyzji.
Chciałam się po prostu zapytać na forum gdzie doświadczone osoby na codzień pracują przy takich sprawach czy w takich przypadkach jak mój MOPS uchyli obecną decyzję jednocześnie wydając obligatoryjnie nową na podstawie art. 240 ust. 3 czy będę musiała złożyć nowy wniosek i leży to w mojej inicjatywie.
Pozdrawiam

Oprócz Pomoc na kont. nauki (stare zasady) - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
usamodzielnienie
Dobry start
świadczenie na dziecko a koniec roku szkolnego
Przyjmę dziecko w ramach rodziny zastępczej niezawodowej
Oceny sytuacji dzieci w dobie KORONY
Rodzina specjalistyczna
Znowu BIGi
Proszę o rade
ograniczenie praw rodzicelskich a prawo do pozyskiwania informacji
zwrot wpłaty dla gminy za dziecka
świadczenie dla rodziny zastępczej a dziecko w mow
Dublowanie
wniosek o pomoc na zagospodarowanie po 25 roku życia.
Miejsce dla 2 małych dziewczynek
Pomost - piecza zastępcza
świadczenie jednorazowe dla rodziny zastępczej na pełnoletniego wychowanka