Witam
Mam pytanie czy w ustawie o pieczy zastępczej jest art. który mówi,że łączy się czas pobytu w pieczy zastępczej. Wychowanek kończy 20 maja 2016 roku 18 lat, od 30 listopada 2015 roku przebywa w niezawodowej rodzinie czyli niepełny rok, natomiast wcześniej przed umieszczeniem w niezawodowej rodzinie zastępczej od 19.07.2012 roku do 01.09.2015 roku przebywał w spokrewnionej rodzinie zastępczej.Czy można mu przyznać pomoc na kontynuowanie nauki czy niech zostanie w rodzinie?
Proszę o poradę!
pomoc na kontynuowanie nauki
Re: pomoc na kontynuowanie nauki
Jak ma możliwość to niech zostanie, przecież będzie miał korzystniej finansowo.
A co do artykułu to ja też kiedyś szukałam i niestety nie znalazłam, w pomocówce jest a w pieczowej chyba niestety nie.
Ale art. 141 ust 1 mówi o przebywaniu w pieczy zastępczej a nie o przebywaniu w konkretnym typie pieczy zastępczej, ale opuszcza rodzinę niezawodową.
No ale to wszystko zależy od interpretacji prawnika ...
A co do artykułu to ja też kiedyś szukałam i niestety nie znalazłam, w pomocówce jest a w pieczowej chyba niestety nie.
Ale art. 141 ust 1 mówi o przebywaniu w pieczy zastępczej a nie o przebywaniu w konkretnym typie pieczy zastępczej, ale opuszcza rodzinę niezawodową.
No ale to wszystko zależy od interpretacji prawnika ...
Oprócz pomoc na kontynuowanie nauki - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Bieżąca piecza a piecza zastępcza - ciekawy wyrok WSA
noty księgowe za środki na utrzymanie lokalu w rdd
Rodzina zastępcza
Pozbawienie władzy a ponowne umieszczenie w pieczy
Jaki termin przedawnienia odpłatności rodziców za pobyt w r.
piecza zastępcza kiedy dziecko pełnoletnie przebywa za grani
usamodzielnienie
Czy 15-letnie dziecko może otrzymać dof. do turnusu bez opie
Alimenty cd.
Czy informować gminę o dziecku w RZ
czy wliczac w dochod zasiłek na kontynuowanie nauki
500+
dodatek 500+ dla rodziny która nie pobiera świadczeń na pokr
wolne miejsce
Decyzja czy informacja
studia II stopnia dla koordynatora RPZ