Witam,
Jak myślicie czy osoba która była w rodzinie zastępczej, a została całkowicie ubezwłasnowolniona może otrzymać pomoc na usamodzielnienie i na zagospodarowanie w myśl ustawy o pieczy?
Pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie dla ubezwłasnow
Re: Pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie dla ubezwła
Czy ktoś miał podobny przypadek, a może ktoś ma interpretację z Ministerstwa w tej sprawie?
w ustawie nic o tym nie ma ale moim zdaniem raczej się nie należy, osoba ubezwłasnowolniona nie ma zdolności do czynności prawnych więc działa przez opiekuna, ciężko mi sobie wyobrazić żeby ta osoba realizowała indywidualny program usamodzielnienia, poza tym przyznać pomoc na usam. czy na zagos., którą de facto będzie wykonywać i rozporządzać opiekun... dyskusyjna sprawa...
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Poparłabym Tomasza, ale tak nie w 100%. Sama nie wiem, nie mieliśmy takiego przypadku, najlepiej pisać do ministerstwa, albo odmówić, kazać się odwołać opiekunowi prawnemu i wtedy oprzeć się na postanowieniu SKO (choć już tutaj wypowiadałam się na temat tych rozstrzygnięć, ale może zdarzy się jakiś cud i będzie merytoryczne
)

Oprócz Pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie dla ubezwłasnow - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Jaka to forma rodziny
Studia zaoczne a pomoc na kontynuowanie nauki
dziecko w MOW a dodatek wychowawczy dla rodziny zastępczej
uchylenie czy wygaszenie
dodatek wychowawczy dla rodziny pomocowej
pomoc na kontunuowanie nauki a nauka za granicą- czy się nal
wolne miejsca dla niemowlaków
kontynuacja nauki
ocena rodziny zastępczej
zmiana nazwiska dziecka
Dodatek dla pracownika socjalnego w PCPR
rodzice biologiczni-postępowanie adm.