pomoc na usamodzielnienie- ważę
pomoc na usamodzielnienie- ważę
witam . bardzo proszę o odpowiedz. byłam w Placówce opiekuńczo wychowawczej, wyszłam z niej w 2010 r., uzyskałam pomoc w formie wyprawki rzeczowej ( przebywałam tam 4 lata ponad), oraz przez 2 lata pomoc na kontynuowanie nauki, wszystkie warunki z programu usamodzielnienia zostały spełnione- skończyłam szkołe srednia, zapisałam się juz do nastepne na wyzszym poziomie, aczkolwiek ubiegam się teraz o pomoc pienieżną na usamodzielnienie- podnoszenie kwalifikacji, chcę zrobic kurs certyfikowany z jezyka angielskiego- pytanie moje jest takie czy moge z te pieniadze przeznaczyc na taki kurs ? mam juz plan, zarys tego na co reszte, chociaz sam kurs kosztuje ponad 2tys, czy po uzysaniu takiej pomocy bede musiała przedstawiać faktury itp. tak jak w przypadku wyprawki rzeczowej? Nie mam zamiaru zmarnotrawić tej pomocy, aczkolwiek są takie wydatki życiowe jak np. dentysta za ktorych faktury brała nie będę. bardzo proszę o odpowiedz nie mam do kogo się zwrócić . pozdrawiam
Re: pomoc na usamodzielnienie- ważę
to zależy od PCPRu, z pomocy na usamodzielnienie także u nas trzeba sie rozliczyć fakturami itp. mozna ja przeznaczyć na kurs, jak też na inne życiowe potrzeby w szczegolności związane z podniesieniem kwalifikacji zawodowych, polepezeniem warunków mieszkaniowych a pozostałe potrzeby musisz uzgodnic w swoim PCPR...
Re: pomoc na usamodzielnienie- ważę
tylko ze z moim pcpr jest problem, tak jakby same panie musiały wyciagnac te pieniadze z kieszeni- robia problemy chociaz nie maja podstaw, pzeczytalam wszystkie ustawy - wiem ze spelniam wszystkie warunki a jak pisałam niektórych reczy , wydatków nie da sie udokumentowac- fakturami.
Oprócz pomoc na usamodzielnienie- ważę - Stare tematy przeczytaj również:
Obiektywizm czy konformizm
małoletnia w ciąży
Pomoc na kontynuowanie nauki
zmiana dochodu dziecka
na jaką podstawę prawną się powołujecie z pieczy zastępczej występując o uzyskanie od jakiegos innego organu informacji?
Rodzinny Dom Dziecka - miejsca
Płatność za umieszczenie dziecka w placówce opiekuńczo wychowawczej
Ocena rodziny
najwyższy czas...
Jak wypełniać pit 8c przy umorzeniach
Projekt sytsemowy EFS PCPR
Program wyrównywanie różnic między regionami II
PILNE umieszczenie DPS
BIG
ocena zasobów pomocy społecznej
Pomoc na USAMODZIELNIENIE I I ZAGOSPODAROWANIE