Witam, interesuje mnie kwestia pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej. W rodzinie zastępczej byłam ponad 3 lata. Kiedy ukończyłam 16 lat wyprowadziłam się na stancje do innego miasta i nigdy nie wróciłam do miasta \"rodzinnego\"( złe wspomnienia nie chciałam tam mieszkać). Mam obecnie 24 lata i kończę studia. Nie składałam wniosku o mieszkanie ponieważ przysługiwało by mi ono w tym kiepskim mieście. Jednak 8 miesięcy temu wyszłam za mąż. Zameldowałam się u męża gdzie mieszkam wraz z jego najbliższymi. Ponieważ spodziewamy się dziecka złożyliśmy wniosek o pomoc pieniężną tą co jest wypłacana na koniec. Przy usamodzielnieniu. Ze względu na sytuacje dostaliśmy tą pomoc. Obecnie staramy się o mieszkanie ale w obecnym miejscu zamieszkania więc składającym wniosek jest mąż (ja się nie kwalifikuje - jestem zameldowana tu kilka miesięcy a aby dostać mieszkanie trzeba by być minimum 5lat, ale jestem wpisana jako osoba która ma zamieszkać w otrzymanym lokalu). Przysługuje nam lokal do remontu na koszt własny. Wniosek został zaakceptowany i oglądamy mieszkania. Jednak jest ogrom chętnych a mieszkania w stanie tragicznym i potrzebny będzie nie mały wkład finansowy aby taki lokal doprowadzić do stanu używalności. Czy jeśli mieszkanie to zostanie nam przyznane do momentu w którym jeszcze będe pod pieczą pcpr-u ponieważ nie ukończyłam 25 r.ż i pieniążki na kontynuowanie nauki nadal dostaje. To czy mogę wystąpić z wnioskiem o Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej? Wiem że kryterium dochodów nie jest tam brane pod uwage. Jednak nie wiem czy pomoc w formie rzeczowej nie wyklucza się wraz z tą wcześniejszą tj na usamodzielnienie-pieniężną. Poza tym mieszkanie było by na męża. Nie wiem czy to jakaś różnica dla Urzędu i nie wiem co mogę zrobić w tej sytuacji.
Dodam że mieszkanie na którym mieszkamy wraz z rodziną męża ma metraż pokojowy 30 metrów a mieszka tam 5 osób więc nie przekraczamy jeszcze limitu metrażowego, aby dostać mieszkanie socjalne. A po narodzinach dziecka już będziemy przekraczać a poród za 2miesiace.
Nie wiem jak uzyskać jakaś pomoc dla siebie ,co mi się należy, o co moge walczyć, a o co nie. Czytałam, że miasto w którym się osiedliłam później również powinno mi pomóc ale nie wiem czy nie jest na to za późno bo mam już 24 lata. Proszę o pomoc
pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej
Re: pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej
pomoc na zagospodarowanie ci przysługuje - jest to forma rzeczowa, czyli PCPR kupuje ci niezbędne rzeczy jeśli ich nie masz - pralka, lodówka itp. do kwoty 4941 zł. przyznaje to PCPr ze względu na osiedlenie sie. ale muszą byc wprowadzone zmisny do programu usamodzielneinai w tym zakresie. powinni ci wszystko wyjaśnić w twoim PCPR, co PCPR to inaczej trochę do tej pomocy podchodzą, ale na pewno możesz sie ubiegać
pieniądze na usamodzielnie własnie brałam na rzeczy do domu i dziecko czyli łóżeczko, łózko , pralka, lodówka, wózek itp. Więc teraz będę mogła starać się o pomoc w formie rzeczowej na materiały budowlane jesli dostaniemy mieszkanie tak?
Jak napisac wniosek pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej? Pozdrawiam.
no po prostu - proszę o przyznanie pomocy na zagospodarwoanie w formie rzeczowej. jestem wychowankeim.... osiedliłam sie w ... gdzie nie dysponuję niezbędnymi sprzętami gospodarstwa domowego, tj. potrzebne mi są : np. pralka, lodówka... łózko, itp. nie jestem w stanie samodzielnie ich zakupić gdyż nie pracuje... itp.
tylko ten wniosek trzeba złożyć do PCPR właściwego na miejsce osiedlenia
tylko ten wniosek trzeba złożyć do PCPR właściwego na miejsce osiedlenia
Należy podkreślić, że termin pomocy na zagospodarowanie powinien być wpisany w indywidualnym programie usamodzielnienia. W przypadku, gdy osoba pochodzi z innego powiatu a osiedla się w innym powiecie powinien przesłać dokumenty do powiatu osiedlenia, ponieważ powiat osiedlenia przynajmniej na 1 rok przed przyznaniem tej pomocy powinien zaplanować wysokość świadczenia w budżecie. W przeciwnym wypadku skąd ma wziąć pieniądze.
Oprócz pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej - Stare tematy przeczytaj również:
bariery techniczne
rejestr pracy socjalnej
AS-Wniosek-Moduł II
porozumienia między powiatami
zwolnienie lekarskie w ciąży a dodatek EFS
PFRON & EFS
pytanie do koordynatorów
tyt.wykonawczy dla biologicznych
alimenty w pieczy - kierownik PCPR
fundusz alimentacyjny a dochód dziecka
art. 46 ustawy o wspieraniu-rejestry danych a GIODO
rodzinne domy dziecka