Pomoc w napisaniu oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 wrz 2020, 12:19

Jestem opiekunem osoby niepełnosprawnej (matka - stopień niepełnosprawności znaczny)
Nie dawno zostało wydane nowe orzeczenie na kolejne dwa lata. W GOPS otrzymaliśmy wnioski + oświadczenia dla mnie i matki.
Mam dwa pytania:
Co powinienem napisać w oświadczeniu do wniosku o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego - dla mnie?
Co powinienem napisać w oświadczeniu do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - matka?
Krystian
Praktykant
Od: 03 wrz 2020, 12:14
Zajmuję się: Opiekun osoby niepełnosprawnej.

Napisano: 03 wrz 2020, 12:36

Proszę napisać dokładnie jakie to są oświadczenia ;)
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 03 wrz 2020, 13:41

Oświadczenie ogólne.
Załączniki
oswiadczenie_gops.pdf
(169.26 KiB) Pobrany 41 razy
Krystian
Praktykant

Napisano: 03 wrz 2020, 14:04

A panie w GOPSie nie powiedziały co napisać?
Trudno powiedzieć o co chodziło. My nie wymagamy żadnych dodatkowych oświadczeń.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 03 wrz 2020, 14:39

Krystian pisze:
03 wrz 2020, 12:19
Co powinienem napisać w oświadczeniu do wniosku o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego - dla mnie?
Co powinienem napisać w oświadczeniu do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - matka?
Musisz być bardzo zdesperowany, że oczekujesz pomocy od pracowników organów niepomocy społecznej.
Już sam fakt, że dostałeś Oświadczenie do wypełnienia bez dodatkowej informacji co dokładnie ma znaleźć się w takim Oświadczeniu, świadczy, że faktycznie organ chce Ci pomóc i zapewne trzyma mocno kciuki, abyś dał radę.
Proszę wejdź na bloga opiekunów i tam zapytaj
https://wykluczeniopiekunowiedoroslychon.wordpress.com/

Poza tym zerknij tutaj
https://empatia.mpips.gov.pl/-/zasilek-pielegnacyjny
nie wiem, który z poniżej wskazanych wniosków jest aktualnie obowiązujący, ale wydaje się, że komplikacji z jego wypełnieniem raczej mieć nie powinieneś
https://empatia.mpips.gov.pl/documents/ ... 065329f165
https://mopssopot.pl/wp-content/uploads/ ... acyjny.pdf
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 wrz 2020, 15:27

Pani w GOPS-ie wspominała, że jak nie będę czegoś wiedział, to mi pomoże. Nie miałem czasu, żeby wypełniać na miejscu, dlatego postanowiłem, że zrobię to w domu.
Nie znalazłem informacji w internecie na temat takiego oświadczenia stąd ten wątek.
Popytam w GOPS-ie.
Dziękuję za odzew.
Krystian
Praktykant

Napisano: 09 wrz 2020, 12:59

Krystian pisze:
03 wrz 2020, 12:19
Jestem opiekunem osoby niepełnosprawnej (matka - stopień niepełnosprawności znaczny)
Nie dawno zostało wydane nowe orzeczenie na kolejne dwa lata. W GOPS otrzymaliśmy wnioski + oświadczenia dla mnie i matki.
Mam dwa pytania:
Myślę, że w przypadku oświadczenia do wniosku o świadczenie pielęgnacyjne powinneś wpisać, ze nie podejmujesz zatrudnienia, nie posiadasz ustalonego prawa do emerytury, renty, nie pobierasz zasiłku rodzinnego, my także w tym oświadczeniu prosimy o wskazanie czy mama jest wdową, mężatką, ile ma dzieci i gdzie one zamieszkują, oraz prosimy o wpisanie jaką pomoc świadczysz (chodzi o czynności jakie wykonujesz przy mamie)
w przypadku drugiego oświadczenie to oświadczenie winno być złożone przez mamę i tam zawarte czy pobiera lub że nie pobiera dodatku pielęgnacyjnego z ZUS lub KRUS.
Pozdrawiam i dodaje, że najlepiej jak pomogą Panie z GOPS bo każdy ośrodek bierze inne oświadczenia :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem