Krystian pisze: ↑03 wrz 2020, 12:19
Jestem opiekunem osoby niepełnosprawnej (matka - stopień niepełnosprawności znaczny)
Nie dawno zostało wydane nowe orzeczenie na kolejne dwa lata. W GOPS otrzymaliśmy wnioski + oświadczenia dla mnie i matki.
Mam dwa pytania:
Co powinienem napisać w oświadczeniu do wniosku o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego - dla mnie?
Co powinienem napisać w oświadczeniu do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - matka?
Myślę, że w przypadku oświadczenia do wniosku o świadczenie pielęgnacyjne powinneś wpisać, ze nie podejmujesz zatrudnienia, nie posiadasz ustalonego prawa do emerytury, renty, nie pobierasz zasiłku rodzinnego, my także w tym oświadczeniu prosimy o wskazanie czy mama jest wdową, mężatką, ile ma dzieci i gdzie one zamieszkują, oraz prosimy o wpisanie jaką pomoc świadczysz (chodzi o czynności jakie wykonujesz przy mamie)
w przypadku drugiego oświadczenie to oświadczenie winno być złożone przez mamę i tam zawarte czy pobiera lub że nie pobiera dodatku pielęgnacyjnego z ZUS lub KRUS.
Pozdrawiam i dodaje, że najlepiej jak pomogą Panie z GOPS bo każdy ośrodek bierze inne oświadczenia