Witam! proszę o pomoc w sprawie, 500+ otrzymuje na swoje konto ojciec dziecka bo on był wnioskodawcą, w międzyczasie był rozwód, w którym orzeczono, że dzieci zamieszkują z matką i matka chce 500+ żeby było na nią co robić?
Niech matka dostarczy ci prawomocny wyrok sądowy. Zrób sobie ksero. Wstrzymaj ojcu wypłatę i zawnioskuj do pomocy społecznej o wywiad. Matka w tym samym czasie niech złoży wniosek i też poproś o wywiad. Gdy tylko wszystko się potwierdzi to ojcu uchylasz z urzędu bo dzieci z nim nie mieszkają a matce przyznajesz. Ktoś mógłby powiedzieć, że skoro jest prawomocny wyrok sadu z ustaleniem miejsca zamieszkania dzieci, to po co wywiady. Niby prawda ale z doświadczenia wiem, że jak się robi dym i sprawa trafia do SKO to te lubią się czepiać, że sprawa niedostatecznie zbadana a potem jeszcze więcej z tym roboty. Ale to już twoja decyzja jak zrobisz.
ok. wyrok mam, a jeśli ojciec napisał mi oświadczenie, że rezygnuje z 500+ zgodnie z wyrokiem, to wystarczy żeby uchylić? macie może wzór takiej decyzji? bardzo proszę, bo robię 500+, KDR i rodzinne od niedawna
Tak na prawdę nic ci pisać nie musi. Sam prawomocny wyrok wystarczy żeby wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia prawa do świadczenia. Wzór jest prosty. To decyzja uchylająca z art. 27.