Pomocy,500+ pobiera ojciec, rozwód przyznanie opieki matce

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
wioli
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Pomocy,500+ pobiera ojciec, rozwód przyznanie opieki matce

Post autor: wioli »

Witam! proszę o pomoc w sprawie, 500+ otrzymuje na swoje konto ojciec dziecka bo on był wnioskodawcą, w międzyczasie był rozwód, w którym orzeczono, że dzieci zamieszkują z matką i matka chce 500+ żeby było na nią co robić?
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Re: Pomocy,500+ pobiera ojciec, rozwód przyznanie opieki matce

Post autor: MadJack »

Niech matka dostarczy ci prawomocny wyrok sądowy. Zrób sobie ksero. Wstrzymaj ojcu wypłatę i zawnioskuj do pomocy społecznej o wywiad. Matka w tym samym czasie niech złoży wniosek i też poproś o wywiad. Gdy tylko wszystko się potwierdzi to ojcu uchylasz z urzędu bo dzieci z nim nie mieszkają a matce przyznajesz. Ktoś mógłby powiedzieć, że skoro jest prawomocny wyrok sadu z ustaleniem miejsca zamieszkania dzieci, to po co wywiady. Niby prawda ale z doświadczenia wiem, że jak się robi dym i sprawa trafia do SKO to te lubią się czepiać, że sprawa niedostatecznie zbadana a potem jeszcze więcej z tym roboty. Ale to już twoja decyzja jak zrobisz.
wioli
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: wioli »

ok. wyrok mam, a jeśli ojciec napisał mi oświadczenie, że rezygnuje z 500+ zgodnie z wyrokiem, to wystarczy żeby uchylić? macie może wzór takiej decyzji? bardzo proszę, bo robię 500+, KDR i rodzinne od niedawna :cry:
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

Tak na prawdę nic ci pisać nie musi. Sam prawomocny wyrok wystarczy żeby wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia prawa do świadczenia. Wzór jest prosty. To decyzja uchylająca z art. 27. :)
ODPOWIEDZ