Matka złożyła wniosek na FA na starsze dziecko na które ma zasądzone alimenty, ma jeszcze drugie dziecko na które nie ma zasądzonych alimentów. Do składu rodziny wpisała siebie i dwójkę dzieci. Co z drugim ojcem dziecka? Wnioskodawczyni nie podała go w skład rodziny, więc nie przedłożyła jego dochodów. Czy muszę napisać o dostarczenie dochodów i uzupełnienie wniosku? Proszę o pomoc ...
dłużnik: hahaha ale śmieszne
Monika: miałam identyczną sytuację ale popytałam w kilku ośrodkach i powiedziano mi, że jeśli ta osoba napisze oświadczenie że nie mieszka z ojcem tego drugiego dziecka i nie wychowują wspólnie dziecka, to tego gościa nie bierze się do składu rodziny. Tak też zrobiłam.
też mam podobny przypadek: matka ma 3 dzieci i na 2 są zasądzone alimenty; dlatego też wzięłam od niej oświadczenie że obecnie sama wychowuje tę trójkę
Ja uważam, że w tym przypadku do składu bierzemy drugiego rodzica lub niech matka do dochodu poda alimenty jeśli nie ma alimentów a ojciec jest znany to jasne jest, że rodzice wspólnie wychowują dziecko.