Pomocy MOPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 gru 2010, 7:38

Witam serdecznie, mam taki problem:
Podczas wakacji pracowałem na magazynie, gdzie nie miałem podpisanej żadnej umowy odnośnie wykonywanych czynności, wiec nie zgłaszałem do MOPSu tych dochodów przez co pobierałem zasiłek na kontynuacje nauki z tytułu rodziny zastępczej, jak się później okazało pracodawca jednak odprowadzał ode mnie składki jak bym miał podpisaną umowę zlecenie (przynajmniej tak to ma w papierach wyglądać) tłumacząc się kontrolą Państwowej Inspekcji Pracy, i nakazał mi podpisać zaległe umowy zlecenie dopiero kilka dni temu, moje pytanie:
Czy MOPS dojdzie w jakikolwiek sposób po przez Urząd Skarbowy lub ZUS do moich dochodów z umowy zlecenie czy wszystkim na czym oni się opierają są sezonowo donoszone zaświadczenia o dochodach z ubiegłego miesiąca? Jeśli MOPS dowiedział by się że \"nielegalnie\" pobierałem zasiłek jakie konsekwencje by wyciągnął? Czy mógł bym tych konsekwencji uniknąć np. rezygnując całkowicie z zasiłku?

Bardzo proszę o pomoc.
~NoName

Napisano: 27 gru 2010, 9:49

nienaleznie pobrane świadczenia- czyli zasiłek do zwrotu
~dd

Napisano: 27 gru 2010, 15:48

Dziekuje za szybka odpowiedz, czyli na 100% moje dochody zostana zweryfikowane i MOPS dowie sie o wszystkim i musze oddac to co pobralem, a czy bede mogl dalej pobierac ten zasilek czy decyzja przyznania zostanie automatycznie cofnieta i strace do niego prawo, mam jeszcze decyzje o przynajnej pomocy \"koncowej: tzw na odchodne czy jest jakakolwiek mozliwosc iz ona tez zostanie cofnieta? albo cos w tym stylu?
~NoName

Napisano: 27 gru 2010, 15:52

i czy beda od tej kwoty jakiekolwiek odsetki?
~NoName

Napisano: 04 sty 2011, 15:12

wcale to nie muszą być nienależne świadczenia do dochodu który przedstawiłeś za poprzedni rok powinni ci doliczyc dochód uzyskany i jeżeli wtedy przekroczy mogą to być nienależne Panie w zasiłkach jeżeli nie zgłosisz uzyskanego to za rok jak jeszcze będziesz pobierał zasiłek to wtedy będzie to dochód tego roku i będzie wskazany za 2010, nikt normalny nie ma czasu naweryfikację złożonych dochodów na 100 % pobierających 2% zgłasza.
~Dorota

Napisano: 05 sty 2011, 20:34

to znaczy ze nie sa weryfikowane moje dochody kazdorazowo?
~NoName

Napisano: 06 sty 2011, 3:25

Nie wiem co mam zrobic gdyz boje sie ze bede musial oddac pieniadze ktore pobralem juz po tym okresie 2 miesiecy pracy, jesli zostalo by to potraktowane iz decyzja zostala cofnieta wtedy gdzy nie spełnialem juz wymogów finansowych ;( i ze wycofaja mi decyzje o pomozy na usamodzielnienie. Bardzo Porsze o Pomoc. Jak to moze byc teraz...
~NoName

Napisano: 12 kwie 2011, 22:21

Ja też się nad tym zastanawiam w jaki sposób weryfikują dochody. Może zgłąszają do Urzędu Skarbowego lub ZUS. A po rozliczeniu PITu kontaktuje się US z MOPSem. Tylko czy to się wogóle wpisuje do PITu jako dochód?

W każdej decyzji wystawionej masz sentencje na końcu:
,,W myśl art. 98 ustawy o pomocy społecznej świadczenia nienależnie pobierane, tj. uzyskane na podstawie przedstawienia nieprawdziwych informacji w dokumentach oraz nie poinformowanie MOPR o zmianie sytuacji majątkowej podlega zwrotowi niezależnie od dochodu\"

Jeśli ktoś wie w jaki sposób weryfikują dochody czy opierają się tylko na oświadczeniu pisemnym osoby pobierającej świadczenie to proszę o odpowiedź.
~Marix

Napisano: 07 wrz 2011, 14:48

zgodnie z zapisem weryfikują i jak ustalą to do zwrotu są za rok wstecz i odsetki więc może lepiej informować na bieżąco bez zbędnych kosztów
~ops

Napisano: 20 wrz 2011, 11:14

ja bym nic nie zgłaszała bo od stycznia będzie zmiana ustawy i uzyskanie będzie się dzieliło przez 12 miesięcy wtedy dochód uzyskany będzie niższy i być może nie będzie niało wpływu na świadczenie
~Dorota

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x