POMOCY proszę - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 lut 2015, 16:50

Witam
czy może mi ktoś wytłumaczyć jak prawidlowo postapić z wniskiem gdzie rodzice i troje małych dzieci mieszkają na terenie mojej gminy a dwoje starszych uczących się w różnych dzielnicach Warszawy (takie adresy zamieszkania wpisały we wnioskach i takie mają w dowodach osobistych)

Czy ja wniskuję o karty dla wszystkich osob?
Jeśli nie to co zrobić z tymi pełnoletnimi studentami z Warszawy? Jak to technicznie poprowadzić?
ew@1

Napisano: 06 lut 2015, 7:26

Jeśli mam być szczera to ja bym wydała wszystkim karty i nie robiła zamieszania ale jeśli już chcesz się w to bawić to dwóch starszych studentów trzeba nanieść na wniosek jako członków rodziny i odznaczyć że nie ubiegają się o KDR i tak samo w programie ... i odesłać ich do miejsca zamieszkania, żeby tam indywidualnie starali się o karty bo mają takie prawo ale tak jak mówiłam ja bym wydała wszystkim
marcelina28
Praktykant
Od: 13 sty 2015, 14:08
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 10:50

Ja bym raczej nie wydała wszystkim - tzn. studentom. Skoro w dokumentacji masz oświadczone (i poświadczone dowodami osobistymi), że nie zamieszkują na terenie Twojej gminy, to złamiesz przepis, który mówi, że przyznajesz właściwie do miejsca zamieszkania. Ma to też związek z samorządowymi kartami, które w pewnych gminach działają łącznie na jednej karcie z ogólnopolską.
Kinya

Napisano: 06 lut 2015, 11:28

Myślę że studenci mają w dowodach osobistych adres zameldowania rodziców a czasowo mieszkają w Warszawie i zapewne meldunku tam nie mają... sytuacja byłaby łatwiejsza gdyby we wniosku również wskazali adres rodziców no ale skoro wskazali we wniosku Warszawę to trochę zagmatwali sprawę
Gość

Napisano: 06 lut 2015, 12:45

ano właśnie są zameldowani i takie adresy mają w dowodach ...
rodzinę znam i do biednych nie należą i może to ich mieszkania nie wnikam ...
Ja z tego wybrnąć, jak nie będą chcieli zmienić adresu we wniosku to nie zamawiam dla nich kart ale gdzie ich teraz pokierować i z czym ? Tam (tj. w miejscu zamieszkania też składają wniski o karte czy dać im jakiś dokument że u mnie nie dostali?
Nigdzie w ustawie nie jest to uregulowane ...
ew@1

Napisano: 06 lut 2015, 13:47

Na tych dwóch studentów zrobić decyzje odmowne. I poinformować ich, żeby złożyli wnioski w instytucji, która się tym zajmuje w miejscu ich zamieszkania. W necie znajdą, kto wydaje w Warszawie. Nie potrzebują od Ciebie żadnego dokumentu. Zbierają dokumentację potwierdzającą stan rodziny, czyli to, co składali do ciebie i do Warszawy :)
Kinya

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x