pomocy! ŚP i ŚR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 cze 2016, 7:52

Pani od stycznia pobiera świadczenie rodzicielskie, w czerwcu 20 zostało wypłacone, a w dn. 27 czerwiec przyszła z orzeczeniem o niepełnosprawności datowane od 15 czerwca dziecka na które ma ustalone prawo do św. rodzicielskiego. W orzeczeniu ma pozytywny pkt. 7 i 8. pisze oświadczenie w którym wybiera świadczenie pielęgnacyjne w związku ze zbiegiem świadczeń. Jak załatwić temat wypłaconego świadczenia w czerwcu? Czy to będzie nienależnie pobrane? Jak postąpić?
izzka

Napisano: 29 cze 2016, 8:05

najlepiej by było jakby oświadczyła, że SP wybiera od lipca, wtedy najmniej roboty ;)
jak wybiera świadczenie od początku no to zwrot
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 cze 2016, 8:13

:-) Oni nie patrzą na to że my mamy robotę oni wiedzą że się im należy. A zwrot decyzją o nienależnie pobranym świadczeniu? Jedną decyzją mogę uchylić prawo i nakazać zwrot? Nie wiem jak się do tego zabrać.
izzka

Napisano: 29 cze 2016, 8:20

jedno postępowanie uchylenie od daty rezygnacji
drugie postępowanie NP i zwrot
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 cze 2016, 8:26

Uchylić trzeba chyba od 1 czerwca żeby oddala całą kwotę, bo oświadczenie z 27 czerwca. Kurde... I dalej jestem w kropce.
izzka

Napisano: 29 cze 2016, 8:31

od daty rezygnacji znaczy od daty jaką osoba określiła jako rezygnację a nie daty oświadczenia ;) jak napisała rezygnuję od 1 czerwca to uchylenie od 1
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 cze 2016, 9:17

Dziękuję Tom za pomoc, jesteś profesjonalistą na swoim stanowisku :-) To jeszcze daj się wykorzystać i wrzuć mi decyzję Np i zwrot. Wszczęcie muszę robić jeśli pani napisała oświadczenie i jest wszystkiego świadoma?
izzka

Napisano: 29 cze 2016, 9:49

Czy w jedną decyzja można uchylić decyzję, żądać nienależnie pobranych i zwrotu jeśli osoba wyraża zgodę?
izzka

Napisano: 29 cze 2016, 9:58

tak dobrze to nie ma :lol:
jak napisała "rezygnuję" to my wszczęcia nie robimy, od razu uchylenie za zgoda strony
decyzji NP nie wrzucam bo daaawno nie robiłem
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x