pomocyy usuniecie dłuzników z Infimonitor - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 lut 2021, 17:14

zrobiłam dziś aktualizacje zadłużeń do BIG i usunęło mi 16 dłużników.
Pisałam do signity o błędzie id 41220 opis błędu data wcześniejsza niz dopuszczalna dla tego pola.Błąd w polu id41220data późniejsza niż dopuszczalna dla tego pola. Zrobiłam zrzuty i wysalam do signity uzyskałam odpowiedź
Treść rozwiązania:
Z opinii ministerstwa właściwego do spraw gospodarki wynika, że biura
informacji gospodarczych nie mają obowiązku usuwania informacji o
zadłużeniach dłużników alimentacyjnych starszych niż 10 lat lub starszych
niż 6 lat. Więc takie informacje powinny być przez BIG-i przyjmowane.
Prosimy o kontrakt w tej sprawie z InfoMonitorem dlaczego nie przejmują
przesyłów.
skontaktowałam się z Infomonitorem i uzyskałam informacje informujemy iż system jest dostosowany do obowiązujących przepisów wynikających z Ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu Informacji Gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Ustawa) wobec czego, nie jest możliwym dodanie Informacji Gospodarczej z data powstania zaległości starszą niż 6 lat.

Pani powiedziała że to problem nie tylko mojego ośrodka żeby pisać do ministerstwa. podpowiedziała że niektórzy przestawiają date w systemie ale jak przecież to zmienia kwotę zadłużenia
czy ktoś ma podobny problem napiszcie
Stefcia
Praktykant
Od: 06 lut 2020, 12:11
Zajmuję się: FA/ST/PS/SR

Napisano: 02 lut 2021, 11:09

w niektórych systemach można zmienić datę powstania zadłużenia ale w Sygnity to raczej nie można :)
ale jeżeli ktoś wie gdzie możnaby zmienić datę w Sygnity to proszę o info
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2021, 12:13

Również mam problem z tymi BIG-ami. Wpisujecie spowrotem tych dłużników z przestawioną datą? czy macie na to inny sposób?
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 02 lut 2021, 14:08

Rozmawiałam w sprawie ewentualnej zmiany daty z Panią z info monitora.mówiła o tym że niektórzy zmieniają stan zadłużenia wpisując go na konkretny dzień i wtedy zmieniaj a date i dodają dłużnika. ale ja bym sie na to nie pisała. Wśród tych dłużników ma mm tych gdzie wierzycielce nadal wypłacam fundusz i według mnie i po dłużnej rozmowie ona tez tak twierdzi system źle będzie wskazywał odsetki

wiec co mam pozostawić tych dłużników i wpiąć ta informacje czy drążyć temat w sygnity
Stefcia
Praktykant
Od: 06 lut 2020, 12:11
Zajmuję się: FA/ST/PS/SR

Napisano: 06 gru 2021, 9:06

Ewela77 pisze:
02 lut 2021, 11:09
w niektórych systemach można zmienić datę powstania zadłużenia ale w Sygnity to raczej nie można :)
ale jeżeli ktoś wie gdzie możnaby zmienić datę w Sygnity to proszę o info
Jak rozwiązaliście ten problem? Mi dzisiaj wywaliło z InfoMonitora prawie 60 dłużników.
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 07 gru 2021, 9:33

bialymis20 pisze:
02 lut 2021, 12:13
Również mam problem z tymi BIG-ami. Wpisujecie spowrotem tych dłużników z przestawioną datą? czy macie na to inny sposób?
jak już wcześniej wspomniałam to dzwoniłam do Big i dostałam taka odpowiedz" Na podstawie art. 31 pkt 9 BIG ma obowiązek usunąć informacje gospodarcze nie później niż po upływie 6 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne jeżeli dłużnikiem jest konsument, przy czym w przypadku roszczeń stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczenia sądu polubownego, jak również roszczeń stwierdzonych ugodą zawartą przed sądem albo pod sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzona przez sąd nie później niż po upływie 6 lat od dnia stwierdzenia roszczenia "
w związku z brzmieniem art 31 pkt 9 oraz definicji konsumenta art.2 ust.2 pkt 3 Ustawy BIG musi usunąć informację gospodarczą o dłużniku alimentacyjnym jeżeli od dnia powstania zaległości minęło więcej niż 6 lat " ..... i tak w oto sposób pozbyłam się 19 dłużników ...... nic nie mogę zrobić ....
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2021, 12:05

nam informatyk powiedział, że Infomonitor robił jakąś aktualizację u siebie i mamy jeszcze poczekać aż tam sobie wszystko do końca ogarną
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x