W sierpniu złożony wniosek, było przekroczenie i dostała kobitka odmowę. w międzyczasie straciła pracę i przyszła wczoraj złożyła nowy wniosek. Przy okazji wygadała się, że dostawała jakieś dziwne wpłaty od komornika ( dziwne dla niej bo co miesiąc inne i nie takie jak zasądzone alimenty). w styczniu równie otrzymała 200zł z groszami m(zasądzone ma 300zł) pytanie czy każecie zwracać te pieniądze za styczeń?? Ja jej kazałam i ma mi dostarczyć dowód wpłaty ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Czy może jakieś oświadczenie, a może nawet wymagać dokumentów na wszystkie wpłaty??
przed wydaniem decyzji może pobierać każde kwoty od komornika- na poczet należności wierzyciela alim. komornik dopóki nie ma twojej decyzji wszystko co wyegzekwuje ma przekazywać wierzycielce
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
A skąd to wynika?? mieliście jakąś kontrolę czy na jakiej podstawie tak wnioskować?? bo mnie zastanawia to, że należności za styczeń my jej wypłacimy więc dlaczego ma 2 razy dostać??
Twoje obawy są uzasadnione u mnie jest stanowisko że w twojej sytuacji nie może wsiąść za styczeń od nas i od komornika - chociaż osobiście i prywatnie nie do końca się z tym zgadzam. W praktyce klient po decyzji wpłaca do komornika ta kwotę która otrzymał od niego w styczniu pisząc że w tym miesiącu otrzyma świadczenia z funduszu - i dostarcza nam kopię potwierdzenia. Jak tego nie zrobi to mu wypłacamy po czym orzekamy o nienależnie pobranym.
ps. ja się skłaniam do interpretacji "małej mii", ale niestety kierownictwo ma inne zdanie
jesli dostala je zanim byla decyzja to nie musi oddawac a jesli nawet byla ale komornik ja otrzymal po tym jak jej wyplacil to rowniez nie musi oddawac (pytalismy w ministerstwie)
dopoki wierzycielka otrzymala kase od komornika zgodnie z kolejnoscia jak w art. 28 i to nie sopowodowalo,ze egzekucja stala sie skuteczna - to mogla ja dostac i nic nie musi zwracac...za styczen w takim przypadku otrzyma fa a to co dostala od komornika przed wydaniem przez ciebie decyzji na fa bedzie na poczet zaleglych alimentow i wcale nie wychjdzie,ze za styczen dostala podwojnie:) tylko zaleglosc dla niej sie zmniejszy (nienalezne byloby dopiero wtedy kiedy bylaby juz decyzja na fa u komornika a komornik kase przekazal jej niezgodnie z kolejnoscia)