POMÓŻCIE MI PROSZĘ - Wielkopolska - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 lut 2014, 16:56

Witam. Bardzo proszę Was o pomoc. Od października walczę z OPS o przyznanie rodzinnego i SKO uchyliło ich decyzję a oni dalej mi dają odmowę.
Co robić?
Sprawa wygląda tak:
Od maja 2013 r. podjęłam zatrudnienie na cały etat. Tylko do 31.12.2013 r.
Doliczyli dochód za lipiec i się nie kwalifikowałam i zabrali mi rodzinne.
We wrześniu złożyłam wniosek i wyszło, że przekroczyłam o kwotę 23,00 zł kryterium 539,00 zł, ale mam odmowę...
A co z art. 5 ust. 3?
Odwołałam się do SKO i uchylili im decyzję - miałam rację.
W dniu 31,01,2014 dostałam znowu odmowę - to samo uzasadnienie. Ponadto od stycznia mam umowę o pracę na 1/4 etatu, ale u tego samego pracodawcy. Czyż nie powinni przyznać mi zasiłku na warunku art. 5 ust. 2 i nie liczyć już dochodu za lipiec, jeżeli takiego nie mam? Pomóżcie bo już nie mam na nich sił...
~SAMA

Napisano: 06 lut 2014, 17:57

Umowa jest u tego samego pracodawcy wiec nie jest to nowe zatrudnienie tylko kontynuacjia mimo, ze na gorszych warunkach. skoro przekroczenie wyniosło 23 zł i była odmowa to oznacza ze musiała Pani juz wczesniej z niego korzystac. To tak z grupsza ode mnie.
~Karolina

Napisano: 07 lut 2014, 10:02

Pytanie nr 1: od kiedy dokładnie pracowałaś: od maja czy od czerwca?
Pytanie nr 2: czy ta umowa od stycznia jest nową umową (z poprzedniej dostałaś świadectwo pracy) czy tylko aneksem do umowy wcześniejszej?
~anka

Napisano: 07 lut 2014, 11:51

pomyliłam się trochę już w tym wszystkim. od maja pracowałam, dochód wzięli za czerwiec i przekroczyłam więc utraciłam prawo.
starałam się na nowy okres i mam odmowę mimo iż nie przekroczyłam o kwotę wyższą niż 77 zł a nie korzystałam wcześniej z tego warunku
Nie mam świadectwa. Poprostu miałam jedną umowę do 31-12-2013 a w styczniu dostałam nową już na 1/4 etatu
~SAMA

Napisano: 07 lut 2014, 12:00

wiec w twoim interesie jest zmusic pracodawce do wystawienia ci swiadectwa pracy na te pierwsza umowe na czas okreslony (na wniosek pracownika ma obowiazek takie wydac nawet jesli zawarl nastepna umowe na czas okreslony) - wtedy nie bedzi ci sie liczyc czerwiec 2013 tylko dopiero luty 2014 z tej 1/4 etatu
a co do odmowy od listopada to jesli naprawde jest tak,ze w poprzednim okresie zasilkowym przyslugiwal ci zasilek rodzinny i otrzymywalas go (poki otrzymywals) bez przekroczenia - to w obecnym okresie powinnas miec prawo przyznane na podstawie tego warunku...wiec albo ktos sie pomylil albo o czyms nie wiemy:) najlepiej idz do swojego osrodka i niech ci wytlumacza co i jak liczyli i czemu wedlug nich nie mozesz miec warunkowo teraz swiadczen
~bb

Napisano: 07 lut 2014, 12:09

tam wogóle nie chcą mi nic powiedzieć tylko tłumaczą że mi nie przysługuje bo nie przysługiwał mi od lipca - po doliczeniu dochodu
~SAMA

Napisano: 07 lut 2014, 12:28

Więc odwołaj się drugi raz
~Asia

Napisano: 07 lut 2014, 14:22

Pracownik ma obowiązek przyjąc od Pani wniosek i udzielic łopatologicznie wyjasnień i niech sie Pani tego trzyma nawet jesli faktycznie się zasiłek nie należ- wiedza na przyszłość zostanie.
~Karolina

Napisano: 07 lut 2014, 14:25

jesli sa zdania,ze zasilek w nowym okresie warunkowo nie przysluguje,bo nie przyslugiwal przez caly poprzedni okres - to znaczy,ze wszystko dobrze policzyli tylko blednie interpretuja przepis , wiec pewnie chodzenie do nich nic nie da - musisz sie odwolac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x