pomóżcie proszę, skomplikowana sprawa.... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 maja 2021, 9:50

Witam,
proszę o pomoc bo mam trudna sprawę i nie wiem co robić, 1 lutego przesłał wniosek rozwodnik na dziecko, informacja została zrobiona, w kwietniu złożyła wniosek matka dziecka i wtedy okazało się, że nie można zrobić informacji już na to dziecko. Poprosiłam tą Panią o wyrok aby ustalić z kim dziecko ma zamieszkiwać, okazało się, że przy matce. Zrobiłam oficjalne wezwanie do ojca dziecka, przyszedł i twierdził, że syn z nim mieszka od początku roku, a ja do niego czemu nie złożył do sądu wniosku o zmianę miejsca zamieszkania syna, to on na to, że nie będzie się w to bawił ale prośby o uchylenie informacji też nie chciał napisać. Widać było, że są na "ścieżce wojennej". Jak teraz z tego wybrnąć, bo różnie na szkoleniach mówią, że wyrok najważniejszy, z kolei czy przeprowadzenie wywiadu wchodziło by w grę czy jednak czy jednak wyrok? może ktoś z Was miał podobną sytuację? bo jeśli rzeczywiście dziecko mieszka u ojca, to powinien on dostawać.... proszę pomóżcie bo sprawa pilna :?
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 maja 2021, 10:33

Wyrok i tylko wyrok. Niech załatwia w sądzie tak jak być powinno skoro dziecko jest faktycznie z nim. A jak sie nie podoba niech się odwołuje.
Wstrzymać mu wypłatę do czasu dostarczenia wyroku z sądu. A za poprzednie msc nienależnie będą później.
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 24 maja 2021, 12:34

pisałam, że wyrok kobieta mi doniosła. Czy ktoś z Was miał podobna sprawę i jak ja rozwiązać? jeśli macie wzory dokumentów np. wszczęcia, itp. to proszę podeślijcie na pr. , bo nawał pracy a tu jeszcze takie kwiatki....
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 cze 2021, 14:57

Miałam podobną sprawę. Poszło zlecenie wywiadu u obojga rodziców i przyznanie temu, które faktycznie sprawuje opiekę, bo zgodnie z ustawą to temu rodzicowi się należy.
P.S. Pamiętaj o przedłużeniach terminu, bo cała procedura trochę trwa.

Powodzenia
pincetplus
Praktykant
Od: 02 mar 2020, 14:05
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 04 cze 2021, 14:24

Witam,
sprawa wbrew pozorom nie jest aż tak skomplikowana. Jeśli wywiad środowiskowy potwierdzi, że dziecko nie przebywa z Matką, to Jej świadczenie nie przysługuje. Nie przysługuje ono także Ojcu, gdyż wyrok jest najważniejszy. Cytuję fragment decyzji SKO z maja br. utrzymującej moją decyzję w podobnej sprawie w mocy "W orzecznictwie sądów administracyjnych, które jest wyznacznikiem orzekania dla organów administracji wskazuje się, iż istnienie prawomocnego orzeczenia sądowego w przedmiocie ustalenie miejsca pobytu dzieci przy matce czy ojcu lub powierzenie im wykonywania władzy rodzicielskiej nad dziećmi przesądza ustalenie do kogo należy uprawnienie do świadczenia wychowawczego na te dzieci". Pozdrawiam
agama
Stażysta
Od: 04 cze 2021, 14:14
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x