Witam! Zgodnie z zarządzenie stawka bazowa czynszu wynosi 1,61 zł za każdy 1m2. ustalona stawka podlega podwyższeniu o 30% za każde wyposażenie techniczne lokalu. Przez wyposażenie techniczne rozumie się:
a) wc
b) łazienka
c) centralne ogrzewanie
d) gaz przewodowy.
Z aktu notarialnego wnioskodawcy wynika,że lokal składa się z trzech pokoi, dwóch łazienek, wc, pomieszczenia na kuchnię i pomieszczenia gospodarczego o pow. użytkowej 85,90 m2. Wspólnota sprzedała wnioskodawcy tylko część tego lokalu czyli: pokój, korytarz i pomieszczenie gospodarcze o łącznej pow. 58,25 m2.
W związku z tym mam pytanie uznać, że lokal jest wyposażony w łazienkę i wc czy nie. A do tego jak są dwie łazienki to zwiększyć dwa razy o 30%. Dodam, że w akcie notarialnym jest dopisek"stawający oświadczają, że lokal mieszkalny nr 5 posiada dwa niezależne wejścia i może stanowić dwa niezależne lokale mieszkalne". Ale wnioskodawca nie ma zmienionego numeru lokalu, obydwie te części mają ten sam numer lokalu, więc dla mnie to jest wciąż jeden lokal, skoro nie ma nadanego nowego numeru i ja bym zwiększała o te 30%.