Ponowne podanie o umorzenie, pomocy ! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 cze 2014, 8:41

Witam
W I dłużnik dostał odmowę umorzenia, potem odwołała się. W V SKO utrzymało w mocy naszą decyzją. Dzisiaj przysłał identyczne podanie o umorzenie, za ten sam okres. Znowu muszę pisać decyzje o umorzenie? \
Bez sensu trochę skoro dopiero otrzymał z SKO
olaaa

Napisano: 17 cze 2014, 12:42

Nikt nie miał czegos podobnego? :roll:
olaaa

Napisano: 17 cze 2014, 12:57

u mnie jest tak samo - dłużnik z ZK napisał o umorzenie tuż po otrzymaniu informacji o przyznaniu FA; teraz wiem że nie powinnam, ale ... rozpatrzyłam wniosek, sprawdziłam sytuację i wydałam decyzję odmowną, odwołał się do SKO, tam utrzymali w mocy; następnie po otrzymaniu decyzji żądającej zwrotu znów napisał o umorzenie, odmowa - na szczęście tym razem nie było odwołania. W maju znów napisał o umorzenie i co ... bujam się z tym typem, siedzą w tych ZK i wymyślają. Radca prawny uważa że za każdym razem trzeba rozpatrzyć taki wniosek i dłużnik co miesiąc ma prawo pisać ... jego sytuacja majątkowa, zdrowotna itp. może ulegac zmianie no i przede wszystkim wysokość długu się zmienia. Więc żeby wszystko było zgodnie z prawem nie mamy innego wyjścia tylko rozpatrywać takie głupie wnioski !!! życze cierpliwości i Tobie i sobie również ...ufff ale się rozpisałam ...
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2014, 13:57

To się bujamy gopsianka :evil:

Jak moze ulec zmianie sytuacja za ten sam okres skoro nie wpłaca, nadal siedzi w ZK :?
Nie odwołał się od decyzji SKO? paranoja :roll:
olaaa

Napisano: 25 cze 2014, 14:40

Jeśli jego sytuacja nie uległa zmianie to wydajemy decyzje o umorzeniu postępowania gdyż postępowanie jest bezprzedmiotowe, sprawa była juiż rozpatrywana
AgaKt

Napisano: 25 cze 2014, 14:58

"Jeśli jego sytuacja nie uległa zmianie to wydajemy decyzje o umorzeniu postępowania gdyż postępowanie jest bezprzedmiotowe, sprawa była juiż rozpatrywana"
Nic dodać, nic ująć.
Jeżeli zatem organ uzna, iż wniosek strony dotyczy sprawy rozstrzygniętej już decyzją ostateczną to rozpoznanie takiego wniosku może nastąpić wyłącznie w jednym z trybów nadzwyczajnych przewidzianych przez Kodeks postępowania administracyjnego bądź w przypadkach ściśle określonych w przepisach szczególnych. Oznacza to, że dopóki orzeczenie rozstrzygające w sposób ostateczny daną sprawę funkcjonuje w obrocie prawnym to kolejne postępowanie wszczęte nowym wnioskiem strony dotyczące tej samej materii i tych samych stron postępowania (tożsamość sprawy) jest bezprzedmiotowe. Natomiast gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny staje się bezprzedmiotowe, organ wydaje decyzję o umorzeniu postępowania (art. 105 k.p.a.).

W przypadku złożenia wniosku w sprawie zakończonej już decyzją ostateczną istotne jest zatem ustalenie, czy sprawa, której wniosek ten dotyczy jest tożsama ze sprawą już uprzednio rozpoznaną i rozstrzygniętą. Tożsamość ta istnieje, gdy występują te same podmioty w sprawie, dotyczy tego samego przedmiotu i tego samego stanu prawnego w niezmienionym stanie faktycznym tej sprawy."
IV SA/Gl 383/09 - Wyrok WSA w Gliwicach
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 10:53

zgadzam się z Aga i RR bo miałam taką sprawę. dłużnik odwołał się od decyzji dałam mu odmowę dostał ją i zaraz napisał kolejne odwołanie od tego samego okresu (wcześniej napisał nr dec. zwrotowej potem okres od do gdzie tyczyło tej samej decyzji) dałam umorzyłam ze względu na bezprzedmiotowość tożsame okresy odwołał się do sko ale utrzymali w mocy. Więc jeżeli odwołuje się od tegio samego okresu który został rozstrzygnięty to leć z nim.
zara

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x