PONOWNY WNIOSEK O ŚCIGANIE I ZATRZYMANIE PRAWA JAZDY!!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 kwie 2017, 12:25

Elmer pisze:
a ja mam tylko jedno pytanie (okresy przypadkowe):
okres 2014/15 - uznanie za dłużnika i zabranie prawa jazdy
okres 2015/16 - po wezwaniu dłużnika stawił się na wywiad, pracuje ładnie płacił przez 6 miesięcy, zwrot prawa jazdy
okres 2016/17 - po wezwaniu na wywiad przyszedł pokazał środkowy palec i wyszedł, przestał płacić. Na jakiej podstawie zabierzecie mu prawo jazdy? Wystąpicie do Starosty z decyzją z okresu 2014/15?

Jak dłużnik składa pismo o zwrot prawa jazdy to wypadałoby wydać jakąś decyzję lub odmowę wszczęcia postępowania anie zwykłe pismo
Polecam lekturę:

Generalnie tak... a przynajmniej to tak wygląda po wielu dyskusjach na ten temat....na podstawie decyzji 2014/15.... to oczywista bzdura... bo moim zdaniem albo uporządkują ten stan rzeczy i napiszą nam jasne przepisy o postępowaniu albo wszyscy dostaniemy po tyłkach przy najbliższej kontroli......kto się założy?[/size]

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No właśnie
Ja przez cały okres świadczeniowy 2016/2017 wysyłam do prokuratury o ściganie na podst. starej decyzji. podobno w zeszłym roku P. Mazurkiewicz na szkoleniu mówił że tak ma być. W tym roku znów po szkoleniu jedni piszą że wysyłamy wnioski ponownie inni ze nic nie robimy, dodatkowo doszła jeszcze kwestia że wszczynamy postępowanie jeśli coś się u dłużnika zmieniło a potem umarzamy bo już została wydana decyzja ? Ja nie byłam osobiście na żadnym szkoleniu, więc chaos kompletny. Czekam tylko z trwogą na sytuację opisana przez elmera i nie wiem co zrobie gdy bede musiała wysłac o zatrzymanie prawa jazdy na podst. starej decyzji. Może zrobie to bezprawnie. Gdybym miała możliwośc pojechac na szkolenie to z cała pewnościa nie wyszłabym z niego bez uzyskania jasnej odpow. wysyłamy ponownie do prokuraury i starostwa czy nie. NIE WIEM JAK TO MOŻLIWE ZE CZESC LUDZI WYCHODZI ZE SZKOLENIA Z INFO ZE WYSYŁAMY A CZESC ZE NIE WYSYŁAMY. LUDZIE TO W KOŃCU JAK TO JEST MOŻE ODPOWIE KTOŚ KTO SŁUCHAŁ !!! WYDAJE MI SIĘ ZE JEST TO DOŚC ZNACZACA KWESTIA I NIE MOŻE BYC TAK WIELE INTERPRETACJI NA TEN TEMAT.
Nataszka
Praktykant
Od: 02 lut 2016, 15:06
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2017, 13:43

Ja po szkoleniu zapisałam coś takiego:
jeżeli jest wydana decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się i dec. jest w mocy i przychodzi wniosek o podjęcie działań, to wzywamy dłużnika, robimy wywiad. Jeśli dłużnik przychodzi ale nie chce się zarejestrować w PUP, to robimy wszczęcie postępowania, sprawdzamy czy płacił 6 miesięcy, jeżeli nie, to wydajemy dec. z art. 105 kpa umorzenie postępowania, bo obowiązuje pierwotna decyzja.
Jeżeli dłużnik się nie pojawia, to nie robię nic, bo nie ma zmian. O prokuratorze słyszałam, że wysyłamy wniosek. Tylko nie wiem czy ma to sens, jeżeli prokurator już się zajmuje sprawą.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2017, 13:46 przez Młodypracownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 13 kwie 2017, 13:45

Ja nie wysyłam wniosku o ściganie ani o zatrzymanie prawa jazdy jeżeli w danym okresie nie wydaję decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych
M&M123
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 13:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 23 lut 2018, 14:12

Czyli jak robicie? Jeżeli decyzja w sprawie uchylania była już wystawiona w poprzednim okresie, to teraz umarzam postępowanie ale robię wniosek o ściganie? Czy nie robię wniosku o ściganie?
Ivona79
Praktykant
Od: 20 sie 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2018, 13:49

ja w tamtym roku wyprowadzałam sobie wszystko po osobie mnie zastępującej podczas macierzyńskiego. Czyli decyzje o uznaniu za uchylającego i wnioski o ściganie. Teraz jak sytuacja się powtarza, że dłużnik nie przyszedł na wywiad ale ma już decyzję to pisze inf. o podjętych działaniach do komornika i oww.

Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ... działając z upoważnienia Wójta Gminy ... na podstawie art. 6 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2017 r. poz. 489 z późn. zm.) informuje, że w związku z postępowaniem wobec dłużnika alimentacyjnego:

Pana ..., PESEL: ...
zam. ...

podjęte zostały następujące działania:

Zgodnie z art. 6 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w dniu 04.01.2018 r. wystosowano do dłużnika alimentacyjnego wezwanie w celu przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego oraz odebrania od zobowiązanego oświadczenia majątkowego. Wezwanie zostało powtórnie awizowane w dniu 24.01.2018 r. – zgodnie z art. 44 § 4 Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017 r. poz. 1257 z późn. zm.) – jego doręczenie uważa się za dokonane. Jednocześnie, do dnia dzisiejszego, dłużnik nie nawiązał kontaktu z pracownikiem tut. Ośrodka w wyznaczonym w wezwaniu terminie, uniemożliwiając tym samym przeprowadzenie wymienionych czynności.
Na podstawie art. 5a ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów – w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika (…) nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy – z uwagi na fakt, iż w aktach sprawy znajduje się decyzja nr GOPS.... z dnia 17.04.2014 r. o uznaniu w/w za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, brak jest podstaw do prowadzenia dalszych działań w niniejszej sprawie
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x