Porównanie ze stawkami gminnymi - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 mar 2025, 9:49

Czy ktoś poświęciłby mi czas, zapoznał się z moimi dylematami i mi pomógł? Dostałam dodatki mieszkaniowe i im więcej czytam tym chyba mniej wiem:(
1. mieszkanie w bloku nie należące do gminy - spółdzielcze prawo do lokalu - 72 m. Spółdzielnia mieszkaniowa potwierdza wydatki w ten sposób - czynsz pomniejszony o 1/12 co, pomniejszony o 1/3 wody - 1100 zł. Czy mam ustalać jakie tam są uwzględnione wydatki?
Czy to porównuje ze stawkami gminnymi? Gmina zarządzeniem ustaliła stawkę bazową czynszu za 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego na terenie gminy - 6,25 zł.
Nie wiem co wchodzi w skład czynszu ustalonego tym zarządzeniem gminy.

2. właściciel domu jednorodzinnego - brak co, ciepłej wody i gazu - wskazano wydatki- wywóz nieczystości i opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Czy nie porównuje tu nic ze stawkami gminnymi bo nie płaci czynszu? biorę tylko pod uwagę tylko te wydatki które wskazała?

3. umowa najmu domu - na umowie z właścicielem kwota 1500 zł, nie wskazuje żadnych wydatków prócz śmieci. Wzywam do dostarczenia innych wydatków np za wodę? A czynsz porównuje do stawek gminnych?

4. właściciel domu i nie wykazała żadnych dodatków. Wzywam do dostarczenia wydatków? czy mogą być na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną jesli np. nie otrzymała jeszcze rachunku/faktury za wodę, mam za poprzedni kwartał w aktach sprawy, który nie obejmuje miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

Z góry dziękuje za pomoc!
Emilkaa
Praktykant
Od: 02 sie 2016, 9:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2025, 11:43

Emilkaa pisze:
03 mar 2025, 9:49
Czy ktoś poświęciłby mi czas, zapoznał się z moimi dylematami i mi pomógł? Dostałam dodatki mieszkaniowe i im więcej czytam tym chyba mniej wiem:(
1. mieszkanie w bloku nie należące do gminy - spółdzielcze prawo do lokalu - 72 m. Spółdzielnia mieszkaniowa potwierdza wydatki w ten sposób - czynsz pomniejszony o 1/12 co, pomniejszony o 1/3 wody - 1100 zł. Czy mam ustalać jakie tam są uwzględnione wydatki?
Czy to porównuje ze stawkami gminnymi? Gmina zarządzeniem ustaliła stawkę bazową czynszu za 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego na terenie gminy - 6,25 zł.
Nie wiem co wchodzi w skład czynszu ustalonego tym zarządzeniem gminy.

2. właściciel domu jednorodzinnego - brak co, ciepłej wody i gazu - wskazano wydatki- wywóz nieczystości i opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Czy nie porównuje tu nic ze stawkami gminnymi bo nie płaci czynszu? biorę tylko pod uwagę tylko te wydatki które wskazała?

3. umowa najmu domu - na umowie z właścicielem kwota 1500 zł, nie wskazuje żadnych wydatków prócz śmieci. Wzywam do dostarczenia innych wydatków np za wodę? A czynsz porównuje do stawek gminnych?

4. właściciel domu i nie wykazała żadnych dodatków. Wzywam do dostarczenia wydatków? czy mogą być na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną jesli np. nie otrzymała jeszcze rachunku/faktury za wodę, mam za poprzedni kwartał w aktach sprawy, który nie obejmuje miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

Z góry dziękuje za pomoc!
1. Tak, wydatki są Ci potrzebne, nie wiadomo co tam liczą.

2. Jeżeli jest właścicielem to on odprowadza tylko podatek (czyli nie płaci czynszu), nie przyrównujesz nic do zasobów gminy.

3. Generalnie powinien być w umowie określone co płaci np. 1500,00 zł czynszu + wydatki do spółdzielni albo + śmieci i wodę. Jeżeli płaci 1500,00 zł czynszu plus śmieci, to zbiłbym 1500,00 zł do zasobów gminy i dodał śmieci (fakturę za wodę też powinien dać, chyba, że ma w czynszu?) To wszystko powinno ładnie wynikać z umowy.

4. Wzywam do wskazania wydatków, bo jak się odwoła, to będzie, że raptem się pojawił wydatki. Fakturę za wodę przeliczam na okres miesięczny.

Może Maxima bardziej pomoże :)
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 03 mar 2025, 12:11

Dziękuje serdecznie za poświecony czas na udzielenie odpowiedzi!:)

Ad. 1 Kurcze, myslalam ze jak spółdzielnia mieszkaniowa potwierdza te wydatki to ja juz nie musze wnikać. To co on teraz musialaby mi przedstawic, jak ma okreslona kwotę do zapłaty w spoldzielni i na dobrą sprawę nie wiem jakie kwoty i za co składają się na tą lączna kwotę:(
Czy porównujemy cos do zasobow gminy?

Ad. 4 a jesli nie ma jeszcze faktury za interesujący nas okres? czy ewentualnie moze na oświadczeniu wpisac swój wydatek?
Emilkaa
Praktykant
Od: 02 sie 2016, 9:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2025, 14:53

Emilkaa pisze:
03 mar 2025, 12:11

Ad. 4 a jesli nie ma jeszcze faktury za interesujący nas okres? czy ewentualnie moze na oświadczeniu wpisac swój wydatek?

Faktura ostatnia jaką ma. Ważny tu jest termin płatności. W marcu ustalamy wydatki za luty. Jeśli faktura miała termin płatności w lutym, to ja bierzemy pod uwagę. I tak jak wyżej już zwrócono uwagę, jeśli faktura obejmuje okres dwóch miesięcy, to przeliczamy wydatki na okresy miesięczne.
KatarzynaCh.
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 19:07
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x