Czy ktoś poświęciłby mi czas, zapoznał się z moimi dylematami i mi pomógł? Dostałam dodatki mieszkaniowe i im więcej czytam tym chyba mniej wiem:(
1. mieszkanie w bloku nie należące do gminy - spółdzielcze prawo do lokalu - 72 m. Spółdzielnia mieszkaniowa potwierdza wydatki w ten sposób - czynsz pomniejszony o 1/12 co, pomniejszony o 1/3 wody - 1100 zł. Czy mam ustalać jakie tam są uwzględnione wydatki?
Czy to porównuje ze stawkami gminnymi? Gmina zarządzeniem ustaliła stawkę bazową czynszu za 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego na terenie gminy - 6,25 zł.
Nie wiem co wchodzi w skład czynszu ustalonego tym zarządzeniem gminy.
2. właściciel domu jednorodzinnego - brak co, ciepłej wody i gazu - wskazano wydatki- wywóz nieczystości i opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Czy nie porównuje tu nic ze stawkami gminnymi bo nie płaci czynszu? biorę tylko pod uwagę tylko te wydatki które wskazała?
3. umowa najmu domu - na umowie z właścicielem kwota 1500 zł, nie wskazuje żadnych wydatków prócz śmieci. Wzywam do dostarczenia innych wydatków np za wodę? A czynsz porównuje do stawek gminnych?
4. właściciel domu i nie wykazała żadnych dodatków. Wzywam do dostarczenia wydatków? czy mogą być na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną jesli np. nie otrzymała jeszcze rachunku/faktury za wodę, mam za poprzedni kwartał w aktach sprawy, który nie obejmuje miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.
Z góry dziękuje za pomoc!