Posiłki dla dzieci z Ukrainy w nowym roku szkolnym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 sie 2022, 8:38

Na jakich zasadach będziecie przyznać pomoc w formie posiłku w przedszkolu i w szkole dla dzieci UKR w nowym roku szkolnym?
1. W formie zasiłku celowego? Na podstawie oświadczenia? Jaki to rodzaj świadczenia w POMOST Sygnity?
2. Czy będziecie stosować pomoc doraźną w formie jednego gorącego posiłku dla dzieci i młodzieży w szkole i w przedszkolu w oparciu o art.48b ustawy o pomocy społecznej dla dzieci, które już jakiś czas są w Polsce ale wcześniej nie były zapisane do szkoły/przedszkola i nie korzystały z tej formy pomocy?
Agnesb2
Stażysta
Od: 05 mar 2020, 9:03
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 02 wrz 2022, 10:37

Ja też mam dylemat w tej sprawie.
Oczywiście dzieci, które nie korzystały z tych umownych 2 miesięcy, będzie dalej wystarczał wniosek na pomoc doraźną, ale co z pozostałymi.
Dawać celówkę co miesiąc - to przecież 10 decyzji na każde dziecko w roku szkolnym?
Z kolei np. celówka do końca roku (rok budżetowy)- w jaki sposób? Przecież nie będę obdzwaniać każdej szkoły aby podały liczbę dni żywieniowych w IX, X, XI, XII - często oni sami jeszcze dziś tego nie wiedzą (dni dyrektorskie, święta itd...).
Może ktoś wypracował jakąś ścieżkę?
Nena75
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 8:19
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 wrz 2022, 8:25

Również mam dylemat i zastanawiam się jak to zrobić. Jaką kwotę przyznać. Proszę o pomoc
Monia12
Stażysta
Od: 02 lut 2021, 12:10
Zajmuję się: kierownik MOPS

Napisano: 04 wrz 2022, 12:08

My robiliśmy tak, że przyznawaliśmy podobnie do posiłków w szkole - że nie było kwoty, tylko jednostkowa dzienna cena posiłku. Kasa szła przelewem do szkoły po wystawieniu faktury, więc nie musieliśmy liczyć dni - szkoła podawała ile dziecko jadło i tyle (ale nie wiemy nadal czy to było poprawne...). Nikomu od września nie daliśmy, bo tylko jedna Ukrainka przyszła, ale że bardzo roszczeniowa to ją pracownik przeczołga porządnie.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x