postanowienie Marszałka-pomożcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 mar 2009, 17:14

proszę o pomoc.jestem prostą osobą i nie bardzo rozumiem o co chodzi w piśmie,które otrzymałam z urzędu marszałkowskiego.mąż mój od pewnego czasu pracuje za granicą tam też ubiega się o zasiłek rodzinny na nasze dzieci.bardzo długo trwała procedura piśmiennicza w tym kierunku.
dostałam pismo od Marszałka z postanowieniem(i tu cytuję) :\"ustalić,że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w sprawie świadczeń rodzinnych na dzieci Państwa ..................,zam...........,mają zastosowanie od dnia........(i tu podana jest data od kiedy zaczął pracę legalną mój mąż)
a na końcu pisma jest informacja,że Marszałek ustala że rodzina Państwa............... podlega brytyjskiemu ustawodawstwu w zakresie świadczeń rodzinnych w związku ze stosoowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego od dnia(tutaj wpisana taka sama data od kiedy mąż podjął legalną pracę) i orzeka jak w sentencji.

Proszę powiedzcie mi Państwo tak \"ma chłopski rozum\" co to oznacza?
Co to oznacza?
~elżbieta

Napisano: 23 mar 2009, 18:08

Jeżeli pobierałaś świadczenia w Polsce w tym samym czasie w ktorym zachodzi koordynacja ( tj. od daty okreslonej w postanowieniu ) to OPS uchyli przyznane Ci swiadczenia od dnia wskazanego w postanowieniu ROPS. Jeśli nie pobieralaś świadczeń w Polsce to postanowienie określa tyle, że przysługują Twojej rodzinie świadczenie za granicą.
~Monia

Napisano: 23 mar 2009, 19:09

czy to oznacza,że będę musiała zwrócić to co pobierałam tak?ja oczywiście zgłosiłam fakt ,że mój mąż pracuje legalnie za granicą jak tylko o tym się dowiedziałam.bo wiadomo....wyjeżdzając z Polski(do kolegi do Anglii) nie wiedział kiedy,gdzie i jak \"załapie się na pracę\".
I tak by wychodziło,że przez jakieś trzy dobre miesiące pobierałam zasiłek na dzieci tutaj w Polsce.
~elżbieta

Napisano: 25 mar 2009, 18:34

to będziesz musiała zwrócić
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny