Postanowienie o obciążeniu wierzyciela kosztami postępowania
Postanowienie o obciążeniu wierzyciela kosztami postępowania
Otrzymaliśmy postanowienie o obciążeniu wierzyciela koszami postępowania egzekucyjnego w związku z egzekucją należności od rodzica biologicznego. Czy składaliście jakiś wniosek o zwolnienie z tych kosztów? jak tak to na jakiej podstawie prawnej? Ja oczywiście będę wertował ustawę o postępowaniu egzekucyjnym w administracji i będę szukał jakiegoś punktu zahaczenia, ale chce też poznać opinię innych pracowników doświadczonych już w współpracy z organami skarbowymi. Proszę o odpowiedź.
Re: Postanowienie o obciążeniu wierzyciela kosztami postępow
Ja nie znalazłem i zapłaciliśmy już kilka razy... duża kwota ?
Na razie nie wielka 31,06 zł ale za jakiś czas będą następne postanowienia. Ja się zastanawiam nad art. 64e par.2 pkt 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Ale jest to na razie tylko opcja do przemyślenia. Bo jeszcze nie miałem czasu na pełną analizę.
Na podstawie art. 64e § 2 pkt 1 i 2 oraz § 3 ustawy z dn. 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2002 r. Nr 110 poz. 968, z późn. zm.) wnoszę o umorzenie kosztów egzekucyjnych w kwocie ...
Zawsze występujemy o umorzenie kosztów, jeżeli kwota przekracza kwotę znaczku na list z potwierdzeniem odbioru
Zawsze występujemy o umorzenie kosztów, jeżeli kwota przekracza kwotę znaczku na list z potwierdzeniem odbioru

Też napisałem wniosek o umorzenie. Poczekam na odpowiedz urzędu skarbowego.
A co pisaliście w uzasadnieniu? Ja powołałem się głownie na § 3 tj. że żądanie uiszczenia kosztów jest gospodarczo nie uzasadnione.
A co pisaliście w uzasadnieniu? Ja powołałem się głownie na § 3 tj. że żądanie uiszczenia kosztów jest gospodarczo nie uzasadnione.
Dzisiaj przyszła mi odpowiedz z Urzędu Skarbowego. Koszty zostały umorzone.
Oprócz Postanowienie o obciążeniu wierzyciela kosztami postępowania - Stare tematy przeczytaj również:
kryterium dochodowe na KN
Współpraca ZRZ z PCPR
ocena sytuacji dziecka w RZ i udział rodziców biologicznych
środki na utrzymanie lokalu a dzieci z różnych powiatów
AS B1
AS MOduł II
limit 100% - dofinansowanie DPS
od kiedy pomoc na kn
ASB1
AS rozliczenie środków
dofinansowanie tłumacza migowego
AS skuter C1
okresowa ocena
"losówka" a dotychczasowa rodzina zastępcza
pomoc
Poszukiwana rodzina zastępcza dla chłopców 6 l. i 4 l.