Zrobiłam postanowienie o wstrzymaniu świadczenia. Teraz chcę wznowić na poprzedni miesiąc (kwiecień) spłacić w maju, a od maja zakończenie realizacji. Czyli najpierw muszę zrobić postanowienie o wznowieniu za kwiecień. Później po terminie zrobić zakończenie realizacji? Czy zrobić zakończenie z dniem 01 maja po prostu i tyle? Bez tych postanowień.
Bo w sumie oświadczenie złożyła matka, która nie jest stroną postępowania, więc kazałam pełnoletniej córce napisać takie samo oświadczenie, które mi wysłała. Wstrzymałam też dlatego, bo jej matka w oświadczeniu wskazała, że córka przerwała naukę w szkole, a więc wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych czy nadal widnieje na liście słuchaczy danej szkoły. Bo jakby np. została skreślona 15 marca załóżymy to od kwietnia by jej się nie przysługiwało świadczenie.
ja co do zasady w takim przypadki pismem informuje, o wstrzymaniu wypłaty, ale skoro wstrzymałaś postanowieniem to należałoby wznowić wypłatę i wszcząć postępowanie o uchylenie decyzji (bo z tego co zrozumiałam to świadczenia od maja już nie przysługują). Wypłać przysługujące świadczenia i uchyl decyzję.