mam następujące pytanie, otóż wierzycielka przyniosła mi dziś postanowienie o zabezpieczeniu powództwa na czas alimentów w ten sposób iż obniż alimenty z kwoty 700 do 250 zł, postanowienie z klauzulą wykonalności natychmiast wykonalne. czy w związku z tym ja mam wykonać jakieś czynności, czy czekać na wyrok prawomocny i na info od komornika spokojnie?albo wstrzymać np. wypłątę żeby nie musiała zwracać?
to zależy czy przyznajesz FA na podstawie zabezpieczenia. Jeżeli tak to musisz być konsekwentna. W najgorszym przypadku potem wyrównasz różnicę, bo pewnie ściągnąć nienależne od wierzycielki będzie trudno (jeżeli nic nie zrobisz)
no dobra ale żeby cokolwiek zrobić to i tak muszę przecież mieć pismo od komornika o obniżce, czy mogę sobie wstrzymać jej wypłatę za kwiecień do czasu otrzymania pisma od komornika?
A mam pytanie czy na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu alimentów można uchylić prawo do dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka
Zaznaczam, ze ojciec płacił alimenty a teraz zaprzestał i matka wnioskuje o fa komornik przyjął postanowienie do egzekucji
ponawiam, wstrzymałam tej Pani wypłatę i teraz sprawa do mnie wróciła z kwietnia, bo rozprawa miała odbyc się w maju nie odbyła się, a żadna ze stron nie pofatygowała się żeby przesłać odpis postanowienia o zabezpieczeniu do komornika.co mam zrobic?