postanowienie o zabezpieczeniu i wyrok zasądzający alimenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 maja 2017, 10:18

Witam. Taka sytuacja: komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne na podstawie postanowienia o zabezpieczenia alimentów z czerwca 2015 - 400, zł, w sierpniu 2015 zapadł wyrok zasądzający alimenty 600 zł. Wyrok ten do dnia dzisiejszego nie został dostarczony do komornika ani przez wierzyciela ani przez dłużnika. Został złożony wniosek o FA, do którego ów prawomocny wyrok został dołączony. Wiadomo, że prawomocny wyrok co do zasady powoduje upadek udzielonego zabezpieczenia. Jak sie ma taka sytuacja faktyczna do przepisów prawnych ustawy o "FA". Przyznać na 400,00 zł mimo, iż wiem ze tytuł wykonawczy na podstawie którego wszczęto u komornika postępowanie egzekucyjne od ok półtora roku nie bytu prawnego?
Bo już sama zgłupiałam...
KalinaKalina
Praktykant
Od: 09 maja 2017, 10:03
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 maja 2017, 10:27

wezwij stronę do wyjaśnień i wyślij ją z wyrokiem do komornika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 10:42

dodam, że wnioskodawca nie kwapi sie , aby zadbac o swój interes, wniosek jest co prawda z lutego b.r. ale otrzymany w spadku po koleżance i nie wiem, czy jest sens wzywać wnioskodawcę po takim czasie. w międzyczasie było pismo o niezałatwieniu w terminie, bo występowano do sądu po inne niezbędne wyroki
KalinaKalina
Praktykant

Napisano: 09 maja 2017, 10:44

Strona poinformowana o konieczności dostarczenia wyroku do komornika, ale przez tyle miesięcy tego nie zrobiła, sama wysłałam wyrok komornikowi, ale zanim on poczyni jakieś kroki, to znów upłynie trochę czasu. Kierownik mówi, żeby robić odmowę, ale jakoś tak w 100% nie jestem przekonana
KalinaKalina
Praktykant

Napisano: 09 maja 2017, 10:49

rozporządzenie:
par. 5. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku organ właściwy wierzyciela wzywa pisemnie
wnioskodawcę do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania.
2. W przypadku złożenia wniosku bez wymaganych dokumentów organ właściwy wierzyciela przyjmuje wniosek
i wzywa pisemnie wnioskodawcę do uzupełnienia brakujących dokumentów w terminie nie krótszym niż 14 dni i nie dłuż-
szym niż 30 dni.
3. W przypadku niezastosowania się do wezwania, o którym mowa w ust. 1 lub 2, organ właściwy wierzyciela wydaje
decyzję o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 11:53

Elmer ale tak mam wytyczne robić odmowę 9najwyżej sie odwoła) no bo mam obecną wiedze jaka mam, a co ma komornik to inna sprawa (to nie jest mów wymysł - mam przełożonych) gdybym to ja ten wniosek w lutym dostała, to bym stronę wzywała, ale teraz po takim czasie nie chce się zgodzić na wezwanie. moje pytanie brzmi, czy Ty osobiście uważasz, że taka odmowa to szit prawny czy jakoś da się to obronić, że nie ma już w obrocie prawnym tego nieszczęsnego postanowienia, więc jak może być prowadzone postępowanie egzekucyjne
KalinaKalina
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x