super
nam się jeszcze nikt nie odwołał, wszyscy chyba przyjęli do wiadomości
ale ta pani jest wyjątkowo kłótliwa i już zapowiedziała, że będzie walczyć
czyli jak ma np panna postanowienie o zabezpieczeniu powództwa to nie przyznjecie rodzinnego???? bo ja pracuję od 7 miesiecy i już nie wiem jak to jest prosze odpiszcie
My również przyznajemy w takich sytuacjach. Argumenty za wynikają za orzecznictwa, które przytoczyła Ola. Niektórzy piszą że można to stosować przy FA. To moje pytanie co zrobisz kiedy :Toczy się postępowanie o alimenty i ustalenie ojcostwa, jest postanowienie sądu o zabezpieczeniu, ponieważ domniemany ojciec nie płaci więc matka ma wypłacone alimenty z FA a równocześnie złoży wniosek o zasiłek rodzinny oraz dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka /w akcie urodzenia dziecka wpisane ojciec nieznany/. Skoro ojciec nieznany to się należy dodatek z tyt. samotnego wychowywania a równocześnie kobieta będzie pobierała z FA. Sprzeczność. Dlatego my wypłacamy świadczenia rodzinne np. w podanym przykładzie odmawiamy przyznania dodatku ponieważ ma postanowieniem sądu przyznane \"alimenty\"
dostałam odpowiedź z działu prawnego MPiPS i powiedzieli, że zasiłek rodzinny przysługuje osobie samotnie wychowującej dziecko, która posiada postanowienie sądu o zabezpieczeniu powództwa o alimenty na rzecz dziecka.