postępowanie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 mar 2016, 14:02

Pomocy;/ jestem nowa prosze o pomoc na kilka pytań odnośnie postepowania wobec DA:
I. jestem OWW/OWD
1. DA nie odbiera nic i nie wstawia sie na wywiad- jakie postepowanie? co komu wysylac?
2. odbiera i nie wstawia sie na wywiad ?
3. odbiera i nie wstawia sie na wywiad( albo nie odbiera) i ma już decyzje o uchylaniu
4. jest za granica
II. Jestem OWW:
1. nic nie odbiera, przychodzi pismo od OWD ze nie wstawil sie na wywiad
2. mial juz wydana decyzje o uchylaniu
3. jest za granica
III. Jestem OWD:
1. Nie odbiera wezwania- nie wstawia sie na wywiad
2. odbiera i nie wstawia sie na wywiad
3. odbiera i nie wstawia- jest decyzja o uchylaniu
4. jest za granica
5. telefonicznie zglasza ze bedzie na wakacjach w Polsce

prosze o pomoc a nie zbedne komentarze ;/
lilka2
Starszy referent
Od: 08 maja 2015, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 15:04

prosze o pomoc ;/
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 15:44

wiem że duzo wymagam ale prosze o pomoc, jest tego troche a chce sie przed 500+ wyrobic ;/
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 16:10

Jesteś OWW i OWD
1. nie odbiera, a jest podwójne awizo? uznajesz za doręczone, jeśli jest adnotacja że się wyprowadził/ nie mieszka itp. - piszesz do komornika o ustalenie adresu.
2. Odbiera a się nie zjawia - wszczynasz postępowanie przed decyzją o uchylającym, sprawdzasz u komornika czy wpłaca 6 miesięcy minimum 50% alimentów, jeśli nie i nie stawił się nadal wystawiasz decyzje o uchylającym, jak ostateczna wniosek o ściganie i do CEPIK czy ma prawo jazdy
3. info do komornika, że się nie stawił a dec o uchylającym już ma
4. jak wiesz że jest za granicą to nic nie robisz, u zostawia się pisma w teczce
Jak jesteś OWW
1. nic nie robisz - to już sprawa OWD, chyba że odpiszą że nie są OWD - to do komornika o ustalenie adresu
2. możesz spokojnie słać kolejny wniosek o podjęcie działań - może OWD go wezwie i tym razem się stawi :)
3. nic nie robisz
Odbiera bądź nie i się nie stawia, a nie ma dec o uchylającym robisz postępowanie jak wyżej, czyli wszczynasz postępowanie przed decyzją o uchylającym, sprawdzasz u komornika czy wpłaca 6 miesięcy minimum 50% alimentów, jeśli nie i nie stawił się nadal wystawiasz decyzje o uchylającym, jak ostateczna wniosek o ściganie i do CEPIK czy ma prawo jazdy
3. Jak jest dec - info komornik i OWW
4. nie jesteś OWD - pisz do OWW niech go szukają
5. ja bym zrobiła notatkę i poczekała, ale nie wiem jak inni robią
nowa15

Napisano: 17 mar 2016, 9:49

ktoś jeszcze się wypowie ?
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2016, 10:13

a co jesli komornik nic nie ustali ? co z KRK i do MSWIA ?
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2016, 12:38

?
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2016, 13:08

Jeszcze trzy pytanka ode mnie:
1) wystawiłam decyzję, dłużnik nie odebrał, pracownik socjalny mówi, że cały czas mieszka tam gdzie wysłałam list. Co teraz?

2)dłużnik jest w więzieniu i będzie tam jeszcze co najmniej 2 lata. Prowadzę postępowanie czy odkładam teczkę do momentu aż wyjdzie?

3)kiedyś tam dłużnik podpisał ugodę z wierzycielką,że będzie płacił przykładowo 300zł/m-c. Płacił ale mu się chyba znudziło i nie płaci. Z informacji pracownika socjalnego wiem, że dłużnik ten nie mieszka pod adresem gdzie wysyłałam listy, prawdopodobnie jest za granicą lub też przebywa w innym województwie. Dom już nie jest jego własnością. Wierzycielka nie ma pojęcia gdzie może przebywać dłużnik, rodzina nie mieszka na terenie mojego województwa.
Co radzicie zrobić? Chciałam napisać do komornika o ustalenie miejsca pobytu ale kierownik mówi, że w piśmie trzeba jakoś go naprowadzić, a nikt nic nie wie...
Dorota.gops
Praktykant
Od: 22 lut 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 13:16

czy mogę na podstawie notatki służbowej z rozmowy telefonicznej odpisac do OWW ze dłużnik jest za granica i bedzie na wakacjach w Polsce i przyjdzie na wywiad czy jak postąpić ?
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 13:46

?
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU