Witam. Dostałam ostatnio w zakresie obowiązków postępowanie wobec dłużników alimentacyjnych. Powiem szczerze wcześniej nie miałam z tym styczności, ogólnie od kilku miesięcy pracuje na ŚW. Nie wiem jak ugryźć temat.
Czy mógłby ktoś polecić jakieś dobre i korzystne szkolenia, publikacje ? Czy w ogóle ktoś mógłby coś doradzić od czego zacząć "przyuczanie" w tej sytuacji? Wszelkie rady mile widziane Z góry dziękuję !!!
Hej. Jak widać wyżej dopiero wdrażam się w postępowanie wobec dłużników alimentacyjnych ale każdy przypadek inny. Widzę, że jednak sporo osób czytało post, więc proszę o radę już w konkretnej sprawie.
1. Wysłałam wezwanie na wywiad. Odebrał domownik (prawdopodobnie dłużnika nie ma pod tym adresem lub jest za granicą)- skuteczne doręczenie przesyłki poleconej ma miejsce zgodnie z KPA. Co teraz jeżeli się nie stawił na wywiad? Czekacie i piszecie ewentualnie jeszcze raz wezwanie, i gdy znowu nie przyjdzie - postępowanie wobec niego ? Czy odsyłacie do OWW, że tu nie przebywa i niech ustalaja nowy OWD?
2. Zobowiązałam dłużnika do zarejestrowania się w PUP i w terminie 14 dni od otrzymania zobowiązania miał to zrobić i dostarczyć zaświadczenie lub decyzję, że jest zarejestrowany. Termin upłynął, Pan nie przyszedł a w SEPI wyszło, że nie ma w bazie PUP. Czy wzywacie w celu wyjaśnień, czy wyraźnie jest to powód do tego, by już wszcząć postępowanie o uznaniu za uchylającego się?
Proszę o podpowiedź, może też miał ktoś taką sytuację.
JEŻELI CHODZI O I SYTUACJĘ JEŻELI NIE MIAŁ WYDANEJ DECYZJI O UZNANIU ZA UCHYLAJĄCEGO SIĘ TO WSZCZYNASZ POSTAĘPOWANIE, KOMORNIK CZY PŁACIŁ 50% I WYDAJESZ DECYZJĘ UZNAJĄCĄ GO ZA UCHYLAJĄCEGO SIĘ. JAK SIĘ UPRAWOMOCJNI TO WNIOSEK DO CEPIK CZY POSIADA PRAWO JAZDY JEŻELI TAK TO STAROSTWO I WNIOSEK O ŚCIGANIE DO PROKURATURY
Ok, czyli żadnej "taryfy ulgowej" typowe wszczęcie postępowania itd. Dziękuję bardzo za pomoc. A jeszcze jedno pytanko, czy te wnioski do CEK to za odpłatnością? Coś takiego czytałam "gdzieś" ale może to nie to.
aha, to w takim razie skorzystać z gotowego, który jest do pobrania tam w pdf? czy może korzystasz z jakiegoś swojego wzoru? ewentualnie mogę prosić o wzór takiego jeśli tak?
WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE DANYCH Z CENTRALNEJ EWIDENCJI KIEROWCÓW
1. Wniosek do: MINISTRA CYFRYZACJI
adres do korespondencji:
Centralny Ośrodek Informatyki w Warszawie
ul. Suwak 3, 02-676 Warszawa.
2. Wnioskodawca: WÓJT GMINY ...
3. Podstawa prawna upoważniająca do pozyskania danych:
- art. 2 ust. 9 oraz art. 5 ust. 3b pkt. 2 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz. U. 2017r. poz. 489 z póżźn. zm.)
- art. 100c ust. 1 pkt 12c ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz. U. 2012r. Poz. 1137 ze zm.)
- decyzja z dnia …………………. nr …………………... o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
4. Wskazanie przeznaczenia dla udostępnienia danych:
Postępowanie wobec dłużnika alimentacyjnego
5. Oznaczenie lub nazwa zbioru, z którego mają być udostępnione dane:
Centralna Ewidencja Kierowców
6. Zakres żądanych informacji ze zbioru:
Proszę o podanie informacji czy dłużnik alimentacyjny posiada prawo jazdy oraz, jeżeli tak – kto wydał dokument.
7. Informacje umożliwiające wyszukanie w zbiorze żądanych danych: