potrącenia komornicze - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 maja 2010, 9:59

Mieszkaniec przyjęty na \"nowych zasadach\" posiada obciążenie komornicze, co wiąże się ze zmniejszoną kwotą przelewaną przez ZUS na koszty utrzymania (mniej niż 70%). W związku z tym wystąpiliśmy do Gminy która skierowała mieszkańca o wnoszenie zastępczo brakującej opłaty za pobyt. Gmina płacić nie chce( pomimo not i pism), gdyż twierdzi, że mieszkaniec powinien dopłacać z tych 30 % które mu pozostaje. Mieszkaniec płacić nie chce a nawet gdyby chciał nic by mu nie pozostało.
Co zrobić gdy Gmina notorycznie odmawia zapłaty za skierowanego przez nią mieszkańca.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2010, 11:04

należy wystawić od razu rachunek do zapłaty, podać za jaki okres i za kogo. Ja też tak miałam , pisałam prosiłam i nic, a wysłaliśmy rachunek i od razu zapłacili
~stasia

Napisano: 12 maja 2010, 11:30

Czy ktoś potknął się już o odrzucanie przez komorników postanowień ustawy z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2010 nr 40 poz. 229) art. 2 i 3? Niektóre OPS\'y honorują odmowy komorników zaprzestania potrąceń ze świadczeń pomocy społecznej (w naszym przypadku zasiłków stałych) mimo wejścia w życie w/w ustawy. Podobno toczą się jakieś rozmowy (?!), krążą sprzeczne interpretacje......... Ktoś, coś wie?
~jacuś

Napisano: 19 maja 2010, 14:35

odtracamy alimenty, a pozatym potracenia komornicze sa podopiecznego z 30 %
~Pela

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x