potrącenie nienależnie pobranego świadczenia rodzinnego a zmiana organu właściwego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 lut 2023, 16:22

Witam, przepraszam jeżeli był już poruszony wcześniej w/w temat.

Proszę o udzielenie informacji jak należy postępować w sytuacji, gdy została wydana decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach rodzinnych, Strona dokonała częściowej spłaty należności oraz zmieniła adres zamieszkania - decyzja o NPŚ została przekazana do aktualnego organu właściwego.

Czy potrącenie Nienależnie Pobranych Świadczeń Rodzinnych (przez aktualny organ właściwy) powinno być przekazywane do organu który wydał decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach rodzinnych?

Wystąpiłam do aktualnego organu właściwego Strony o potrącenie i przekazywanie pozostałej należności, natomiast otrzymałam inf. że Strona spłaciła w całości NPŚ a środki zostały przekazane przez w/w organ do UW.
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 01 mar 2023, 12:23

Mieli Państwo taką sytuację?
Karolin@
Starszy referent

Napisano: 01 mar 2023, 12:31

No ale jaki masz problem ? Zadłużenie spłacone, masz oficjalną informację. Wyksięguj i cześć. Zresztą z momentem przekazania uważam już to nie był wasz dług i dawno powinno być to wyksięgowane. Ja uważam to za słuszne działanie tamtego organu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 mar 2023, 12:40

Szarak pisze:
01 mar 2023, 12:31
No ale jaki masz problem ? Zadłużenie spłacone, masz oficjalną informację. Wyksięguj i cześć. Zresztą z momentem przekazania uważam już to nie był wasz dług i dawno powinno być to wyksięgowane. Ja uważam to za słuszne działanie tamtego organu.
Nigdy nie miałam takiej sytuacji, zawsze Ośrodki po przekazaniu decyzji o NPŚ przekazywały nam potrącone środki do czasu całkowitej spłaty i to uważałam za prawidłowe postępowanie. Teraz mam inf. o spłaconym długu gdzie wysokość należności głównej oraz odsetek jest niezgodna z naszą (rozbieżność ok 40 zł)
Karolin@
Starszy referent

Napisano: 01 mar 2023, 13:32

No ale już jakiś czas obowiązuje przepis.
art.25 ust.5. W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Z chwilą przeprowadzki przestałaś być właściwa. Nowy organ jest właściwy od dochodzenia zwrotu i dalszej egzekucji. Np. jakbyś mi przesłała tylko same decyzje celem dokonania potrącenia to ja bym Cię wezwał do przesłania mi całej dokumentacji. Oni się uznali za właściwi i rozliczyli. Chcesz zadzwoń do nich lub napisz, że jest rozbieżność. Ja bym tego nie robił skoro uznali, że jest spłacone to oni za to odpowiadają. U mnie dług byłby wyksięgowany od miesiąca przekazania sprawy dalej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 mar 2023, 13:53

Szarak pisze:
01 mar 2023, 13:32
No ale już jakiś czas obowiązuje przepis.
art.25 ust.5. W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Z chwilą przeprowadzki przestałaś być właściwa. Nowy organ jest właściwy od dochodzenia zwrotu i dalszej egzekucji. Np. jakbyś mi przesłała tylko same decyzje celem dokonania potrącenia to ja bym Cię wezwał do przesłania mi całej dokumentacji. Oni się uznali za właściwi i rozliczyli. Chcesz zadzwoń do nich lub napisz, że jest rozbieżność. Ja bym tego nie robił skoro uznali, że jest spłacone to oni za to odpowiadają. U mnie dług byłby wyksięgowany od miesiąca przekazania sprawy dalej.
Dziękuje za informacje
Karolin@
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x