Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Kowalik15
Referent
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
Kontakt:

Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie?

Post autor: Kowalik15 »

Pani złożyła wniosek o świadczenie wychowawcze, zaznaczając że członek rodziny przebywa za granicą, wypełniła formularz dot. Aktywności jednak nie podając wszystkich danych osoby przebywającej za granicą. Urząd Wojewódzki wysłał pismo do uzupełnienia braków. Wezwaliśmy. Strona nie wstawiła się. Urząd zwrócił wniosek w związku z brakiem możliwości ustalenia koordynacji. Pracownik wydał zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia powołując się na art. zawarty w pouczeniu w wezwaniu. Urząd Wojewódzki zwrócił tu uwagę na błąd pracownika ponieważ powinien on poprowadzić osobne postępowanie. Faktycznie eweidenty nasz błąd. Jak to sprostować?
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie?

Post autor: bubek »

Tak literalnie to równie dobrze UW może zostawić wniosek bez rozpatrzenia - de facto wysługuje się tu gminą. Zatem zamiast zwracać uwagę niech sami pozostawią bez rozpatrzenia. Jeśli nie chcą, to nawet masz podstawę, by wydać przyznanie - skoro wg nich nie ma koordynacji i sami nie chcą pozostawić bez rozpatrzenia. Ty ze swojej strony wszystko masz. Kiedyś to opisywałem gdzieś szeroko na forum, ogólnie rób tak jak Ci wygodniej a niekoniecznie im.
https://www.kasarodziny.pl/
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Tak, mi obszernie tłumaczyłeś. Później po wezwaniu strony, jeszcze dopytałam osobę prowadząca sprawę w UW czy na pewno my jesteśmy właściwi do pozostawienia bez rozpatrzenia, potwierdziła, tak samo jak kierownictwo, gdy zapytałam przy okazji jakiejś wideokonferencji z nimi, więc cóż, pozostawiliśmy bez ale na podstawie przepisów o koordynacji mimo ze jej nie ma teoretycznie... Nie bardzo rozumiem o co waszemu UW chodziło z osobnym postępowaniem? W osobnym bez koordynacji to za bardzo nie ma o co wzywać do uzupełnienia ani na jakiej podstawie pozostawiać bez rozpatrzenia wg mnie.
Kowalik15
Referent
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
Kontakt:

Post autor: Kowalik15 »

Dziękuję za odpowiedź, sama do końca też się nie zgadzam z naszym UW. Według nich powinnam chyba jeszcze raz przeprowadzić postępowanie, ponownie wyzywać stronę. Muszę to skonsultować z prawnikiem ponieważ rodzina dosyć rozszczeniowa. Tym bardziej że w poprzednim okresie koordynacja była cały czas
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

kalina.malina pisze: 03 sty 2022, 11:25 Tak, mi obszernie tłumaczyłeś. Później po wezwaniu strony, jeszcze dopytałam osobę prowadząca sprawę w UW czy na pewno my jesteśmy właściwi do pozostawienia bez rozpatrzenia, potwierdziła, tak samo jak kierownictwo, gdy zapytałam przy okazji jakiejś wideokonferencji z nimi, więc cóż, pozostawiliśmy bez ale na podstawie przepisów o koordynacji mimo ze jej nie ma teoretycznie... Nie bardzo rozumiem o co waszemu UW chodziło z osobnym postępowaniem? W osobnym bez koordynacji to za bardzo nie ma o co wzywać do uzupełnienia ani na jakiej podstawie pozostawiać bez rozpatrzenia wg mnie.
O właśnie, dzięki za ten głos. Jest to bardzo, bardzo śliskie - cała ta konstrukcja uzupełnienia do wezwania braków przez gminy na koordynację jak i pozostawianie tego bez rozpatrzenia przez gminę na koordynację. Pozdrawiam
https://www.kasarodziny.pl/
ODPOWIEDZ