Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie?
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie?
Pani złożyła wniosek o świadczenie wychowawcze, zaznaczając że członek rodziny przebywa za granicą, wypełniła formularz dot. Aktywności jednak nie podając wszystkich danych osoby przebywającej za granicą. Urząd Wojewódzki wysłał pismo do uzupełnienia braków. Wezwaliśmy. Strona nie wstawiła się. Urząd zwrócił wniosek w związku z brakiem możliwości ustalenia koordynacji. Pracownik wydał zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia powołując się na art. zawarty w pouczeniu w wezwaniu. Urząd Wojewódzki zwrócił tu uwagę na błąd pracownika ponieważ powinien on poprowadzić osobne postępowanie. Faktycznie eweidenty nasz błąd. Jak to sprostować?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
Re: Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie?
Tak literalnie to równie dobrze UW może zostawić wniosek bez rozpatrzenia - de facto wysługuje się tu gminą. Zatem zamiast zwracać uwagę niech sami pozostawią bez rozpatrzenia. Jeśli nie chcą, to nawet masz podstawę, by wydać przyznanie - skoro wg nich nie ma koordynacji i sami nie chcą pozostawić bez rozpatrzenia. Ty ze swojej strony wszystko masz. Kiedyś to opisywałem gdzieś szeroko na forum, ogólnie rób tak jak Ci wygodniej a niekoniecznie im.
https://www.kasarodziny.pl/
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Tak, mi obszernie tłumaczyłeś. Później po wezwaniu strony, jeszcze dopytałam osobę prowadząca sprawę w UW czy na pewno my jesteśmy właściwi do pozostawienia bez rozpatrzenia, potwierdziła, tak samo jak kierownictwo, gdy zapytałam przy okazji jakiejś wideokonferencji z nimi, więc cóż, pozostawiliśmy bez ale na podstawie przepisów o koordynacji mimo ze jej nie ma teoretycznie... Nie bardzo rozumiem o co waszemu UW chodziło z osobnym postępowaniem? W osobnym bez koordynacji to za bardzo nie ma o co wzywać do uzupełnienia ani na jakiej podstawie pozostawiać bez rozpatrzenia wg mnie.
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź, sama do końca też się nie zgadzam z naszym UW. Według nich powinnam chyba jeszcze raz przeprowadzić postępowanie, ponownie wyzywać stronę. Muszę to skonsultować z prawnikiem ponieważ rodzina dosyć rozszczeniowa. Tym bardziej że w poprzednim okresie koordynacja była cały czas
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
O właśnie, dzięki za ten głos. Jest to bardzo, bardzo śliskie - cała ta konstrukcja uzupełnienia do wezwania braków przez gminy na koordynację jak i pozostawianie tego bez rozpatrzenia przez gminę na koordynację. Pozdrawiamkalina.malina pisze: 03 sty 2022, 11:25 Tak, mi obszernie tłumaczyłeś. Później po wezwaniu strony, jeszcze dopytałam osobę prowadząca sprawę w UW czy na pewno my jesteśmy właściwi do pozostawienia bez rozpatrzenia, potwierdziła, tak samo jak kierownictwo, gdy zapytałam przy okazji jakiejś wideokonferencji z nimi, więc cóż, pozostawiliśmy bez ale na podstawie przepisów o koordynacji mimo ze jej nie ma teoretycznie... Nie bardzo rozumiem o co waszemu UW chodziło z osobnym postępowaniem? W osobnym bez koordynacji to za bardzo nie ma o co wzywać do uzupełnienia ani na jakiej podstawie pozostawiać bez rozpatrzenia wg mnie.
https://www.kasarodziny.pl/
Oprócz Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia-jak wznowić postępowanie? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Dziennik ustaw w 500+ od 01.01.22
Wnioski złożone w grudniu 2021, przekazanie czy nasza informacja?
licencja na SW czy z windykacją
decyzja Wojewody a zmiana miejsca zamieszkania
zmiana sytuacji rodziny
Przekazanie wniosku do wojewody, a postępowanie wyjaśniające
wniosek z grudnia 2021
Jaka podstawa prawna do przekazania wniosku od 1 stycznia 2022 R.
dziecko mieszka z ojcem a ustalone jest miejsce przy matce 500+
Odrzucenie Ustawy o zmianie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci oraz niektórych innych ustaw - Senat
500 plus od stycznia 2022 wniosek opieka
od 1 stycznia wszystkie wnioski do ZUS?
wniosek po ustaniu zatrudnienia poza granicami
Archiwum
placówka opiekuńczo-wycjowawcza
wnioski na stary okres