PPK - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 kwie 2021, 8:54

Witam. chciałam się upewnić czy dobrze myślę. 1 kwietnia podpisałam umowę o prowadzenie PPK. Pierwsze składki powinnam obliczyć (składki pracownika i pracodawcy) od wypłaty kwietniowej, przekazuje do 15 przyszłego miesiąca. Teraz chodzi mi o podatek, ja zawsze odprowadzałam podatek i ZUS w tym samym miesiącu,czy teraz przy PPK mam obowiązek odprowadzać podatek w następnym miesiącu.
joyd84
Stażysta
Od: 21 sie 2017, 9:04
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 07 kwie 2021, 10:07

podatek od PPK naliczasz w miesiącu przekazania PPK, trzeba sprawdzić jak program naliczy podatek, bo jeśli płacisz PPK w maju to dopiero wtedy naliczasz podatek od składek na PPK i możesz go zapłacić w maju (jeśli chcesz szybciej) lub w czerwcu
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 18 kwie 2021, 23:38

Program nalicza ppk przy kwietniowym wynagrodzeniu a wpłatę pracodawcy od razu wlicza do podstawy opodatkowania. Czy to jest prawidłowe? Wydaje mi się, że teraz musiałabym pomniejszyć podstawę o tę wpłatę a dopiero w maju doliczyć... Pytanie jak program się zachowa przy naliczaniu wynagrodzenia majowego :?
Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania :cry:
Aisab48
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 12:57
Zajmuję się: npś

Napisano: 19 kwie 2021, 10:08

Aisab48 pisze:Program nalicza ppk przy kwietniowym wynagrodzeniu a wpłatę pracodawcy od razu wlicza do podstawy opodatkowania. Czy to jest prawidłowe? Wydaje mi się, że teraz musiałabym pomniejszyć podstawę o tę wpłatę a dopiero w maju doliczyć... Pytanie jak program się zachowa przy naliczaniu wynagrodzenia majowego
Czy to jest pierwsza lista z PPK?
Aisab48 pisze:Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania
najlepiej skontaktować się ze swoim opiekunem PPK w banku (jak możesz to napisz co Ci powiedział i jaki bank)
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 20 kwie 2021, 11:15

ja mam tak samo, pomniejszyłam teraz zaliczkę na podatek o kwotę podatku od składki pracodawcy, doliczę ją dopiero w wynagrodzeniu za maj jak opłacę składki w maju, wtedy też wykażę ją w RCA, PPK mamy w PKO, dzwoniłam już w tej sprawie do nich i tak mi powiedziano
Ania80
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 15:43
Zajmuję się: księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem