praca na czarno - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 mar 2014, 14:16

co robicie z dłużnikiem, który pracuje na czarno, z pracy osiąga 1500 zł miesięcznie, z tego stara się comiesięcznie wpłacać do komornika 200 zł, prace remontowo - budowlane wykonywane są na terenie całej Polski, mieszka gdzieś pod Warszawą w hotelu pracowniczym kilkaset km od faktycznego miejsca zamieszkania, nie zarejestruje się jako bezrobotny, bo nie ma na to czasu, a i tak później nie dałby rady stawić się w urzędzie w wyznaczonym terminie, i co ja mam z nim zrobić?
~x@x

Napisano: 27 mar 2014, 14:56

wezwanie do zarejestrowania jak nie przyjmie to trakujesz jako odmowę a następnie go uznajesz za dłuznika ( chyba że to 200 to 50% ale to juz komornik Ci odpisze)

200 zł ? jakby legalnie pracował to komornik zająłby mu 3/5 czyli 900
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 15:07

no fakt, ale z doświadczenia wiem, że całej tej sytuacji nie zmieni ani zarejestrowanie się w PUP, ani pismo o potrzebie aktywizacji
~x@x

Napisano: 27 mar 2014, 15:24

Czyli mieszka na Twoim terenie tzn. jesteś OWD?
~JAGA

Napisano: 27 mar 2014, 15:43

niby nie mieszka, niby mieszka, właściwie to mieszka w hotelu pracowniczym, jednak nie chce podać adresu
~x@x

Napisano: 27 mar 2014, 15:52

W ustawodawstwie naszym nie ma czegoś takiego jak praca na czarno. Jeśli oświadcza Ci, że pracuje to niech to udowodni (umową). Jeśli nie może tego zrobić to naszym obowiązkiem jest zgłosić do US, że obywatel taki a taki, pracuje tam a tam. Poinformuj go o tym..
Ja takiego dłużnika traktuje normalnie jako osobę niepracującą i prowadzę całą procedurę czyli zobowiązanie do zarejestrowania się, aktywizacja. Odmowa - uznaję za uchylającego. Chyba, że płaci to ustawowe 50%.
~Anka W.

Napisano: 28 mar 2014, 11:11

ma sie zarejestowac i tyle albo podjąc pracę , nie ma czegos takiego jak praca na czarno bez dokumentcji
~MARTA II

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x